30 april, Peking dag 3

Det finns en reseguide här på hotellet som har en egen disk i receptionen. Så vi pratade lite med henne igår och bokade en tur till idag. Så imorse klev vi upp vid 6:30 och fixade oss och gick ner och käkade frukost och så. Sen kom en liten buss och hämtade oss vid 7:30. 
 
Tourguiden hette Lee, sen var det en chaufför också. Totalt var vi 8 deltagare, skönt! Måste vara himla svårt och jobbigt att vara en större grupp. Hålla koll på alla, när alla ska på toa, köpa vatten, fota... Och speciellt i denna stad där det är sjuka folksamlingar överallt! Verkligen så mycket folk! Det verkar vara många kinesiska turister också. Nej det var verkligen lagom med 8 personer. 
 
Vi började med att besöka den Förbjudna Staden. Det var det kejserliga palatset som användes under Ming- och Quingdynastin. Det invigdes 1421 och blev ett Världsarv 1987. Det är världens till ytans största palats. Det är 24 olika kejsare som har styrt staden därifrån. 
 
Andreas är typ den enda vita personen här, och speciellt i den Förbjudna Staden var det typ inga västerländska turister när vi var där, konstigt nog! Har sett en del på hotellet och på gatorna ute, men inte alls många. Har hört några svenska personer också, i Tokyo hörde vi inga svenskar. Andreas var ju ganska ensam om att vara vit i Tokyo också, men där verkade ingen bry sig. Här är det många som kollar på honom, vänder sig om o.s.v. Och idag fick han t.o.m. ställa upp på en selfie med en tjej. Men det är klart, de har (är) ju varit väldigt "instängda" här i Kina antar jag, avskärmade från omvärlden liksom. 
 
Vi fick också vara med om en riktig kinesisk teceremoni. Kvinnan som höll i det hela var väldigt passionerad över sitt te och berättade mycket och visade exakt hur man sla brygga det. Vi fick smaka 5 olika sorter och det var en hel procedur hur det skulle hällas upp och drickas. Gott och intressant! Hon var ganska strikt, tycker jag. Men kunnig. 
 
Sen åkte vi till Himmelens Tempel, vilket började byggas år 1420. Det blev ett Världsarv 1998. De flesta av de gamla byggnaderna och platserna här är byggda efter strikta filosofiska riktlinjer. Feng shui var sjukt viktigt.
 
Sen besökte vi en pärlfabrik och pärlbutik. Vi fick se när en kvinna som jobbade där öppnade en mussla och visade oss pärlorna däri. Tydligen har saltvattensmusslor bara en pärla och sötvattensmusslor har många. Vi lärde oss också skillnaden mellan äkta och oäkta pärlor. Bl.a. så "färgar" äkta pärlor av sig lite om man försiktigt gnuggar dem mot skinnet, det blir liksom som lite vitt "pulver". Sen hördes en klar skillnad om man gnuggade äkta pärlor mot varandra mot när man gnuggade oäkta mot varandra. De oäkta lät verkligen plastiga. 
 
Vi käkade lunch på en restaurang i närheten av pärlstället. Nudelsallad, nudelsoppa, bröd och grillspett. Mycket koriander i soppan men de låg liksom på sidan så behövde inte äta så mycket. Koriander är verkligen en av få saker jag har svårt för att tycka om. Kan äta det men tycker inte att det är gott. Hoppas jag lär mig en dag. Soppan var iallafall god ändå.
 
Det sista stoppet var Sommarpalatset. Det upptar en yta på nästan 3 kvadratkilometer och vatten upptar tre fjärdedelar av det. Vi började med en båttur längs en flod. Himla fint! Tog en åksjuketablett och mådde inte dåligt, men det gungade inte så mycket. Sen gick vi i land en kort stund och sen blev det ytterligare en båttur. Vi gick ibland igen och gick ett par kilometer på området. Mysigt och fint!
 
Det var strålande sol hela dagen idag också, och över 30 grader. 35, som mest. Vaaarmt! 
 
Intressant tur och bra med guide. Skönt att slippa köa och skönt att inte behöva ta reda på hur man skulle ta sig till de olika ställena och hur man skulle gå väl inne. Men det blev ju förstås inte så jättelånga stopp på varje ställe. I så fall får man ju ta en dagstur till enbart Sommarpalatset o.s.v. Vi hade ändå ett lugnt tempo med fotopauser och så!
 
På kvällen besökte vi hotellets spa igen. Det var en del barn där nu med så väldigt livat. Överlag så pratar alla väldigt, väldigt högt här i Kina. Deras normala samtalston är liksom väldigt hög och hetsig. Det tjoas väldigt mycket hela tiden också. Om de tappar bort nån ute så ropas det hej vilt åt alla håll. Om de står långt ifrån varandra så är det inga problem att ändå ha en konversation; bara skrika lite högre till varandra. Om de är missnöjda över något så skäller man bara ut varandra.
 
Jag fick 3 utskällningar bara idag. Den första var på toaletten i Förbjudna Staden. Jag ville gå in i ett bås med en vanlig toalett, men en kvinna som jobbade där försökte tvinga in mig i ett bås med ett sådant där hål i marken. Försökte gå in i den med en vanlig toalett igen, båset var tomt och jag hade sett en som gått ut därifrån så den verkade ju inte vara trasig direkt. Då började hon skrika på mig på kinesiska och jag försökte fråga på engelska men de kan ju inte engelska här. De får väl antagligen inte lära sig det i skolan. Sen finns det aldrig papper inne i båsen utan man får ta från en stor rulle som sitter i gången mellan båsen, men det fick jag inte heller göra. Vart ett jävla liv. Så jag gick inte på toa där. 
 
Den andra var när vi skulle åka båten. Vi fick ju gå före kön då vi var på en tour. Jag gick sist i gruppen och vi gick nedför en trappa medan resten av kön var kvar däruppe. Jag tog ett foto på floden så hamnade några steg efter de andra i min grupp. Då kom en man som jobbade där och började skrika på mig på kinesiska och jag fattade ingenting. Försökte med engelska men det funkade inte. Verkade som att han trodde att jag smet förbi kön. En i min grupp försökte förklara att vi var med i en tour men mannen var fortfarande arg.
 
Den sista var i en park där jag gick omkring och fotade lite och så såg två tanter det. De kanske råkade komma med på bilden eller nåt men det är ganska omöjligt att inte få med folk då det är människor överallt. Annars försöker jag verkligen alltid att inte få med människor. Jag står alltid och väntar efter "det perfekta fotoögonblicket" just för att jag inte vill ha folk på mina bilder, men här är det verkligen omöjligt. Har som sagt aldrig varit på ett mer folktätt ställe. Men iallafall, då blev det ett jävla liv igen och de skrek på kinesiska och förstod förstås inte engelska. Vet inte om det var förbjudet att fota där men såg inga skyltar, kollade en extra gång när jag gick ut därifrån också. Jag brukar alltid kolla efter sådana skyltar när jag går in på ställen och respekterar alltid det. Men här fanns det inte ens några fotoförbudsskyltar. 
 
Asså jag fattar inte varför de måste bli så jäkla arga så fort det är något. Så var det inte i Japan alls, stötte inte på eller hörde inga arga personer någonstans alls. Här råkar man själv ut för flera om dagen och hör hur många som helst som skriker på andra. Ibland kanske det bara är så de låter när de pratar, typ de skriker ofta på sina barn och då kan man ju hoppas att de inte är allt för arga utan bara att det är så de låter. Men de som blev arga på mig idag var verkligen arga på riktigt. Tycker ändå det är en viss skillnad på att bli arg på någon man känner när de står och pratar med varandra, och att stå och skrika på någon som man aldrig har träffat och som dessutom inte förstår deras språk. 
 
Vi åkte ju mycket buss idag, så det blev strax under 16 000 steg. 
 
Det blir typ aldrig riktigt klart väder. Även när det är strålande sol och inga moln så ser himlen helt mulen ut om man tittar långt bortåt. Man ser ju saker klart och tydligt omkring sig, även på relativt långt håll. Så det är ju som vanligt. Men det är alltid disigt borta vid horisonten. Det var en kille som släppte upp en flygande drake på en lina när vi var vid the Summer Palace. Den försvann fort bortom synhåll, liksom bara "åts upp" av smoggen. Alla stod och kollade efter den och pekade. Så skum syn, det är ju liksom alltid klart väder omkring en, det är ju inte förrän man kollar långt bortåt som man ser att det är disigt. Så man såg liksom bara en lina rakt upp i himlen som försvann! 
 
Att det är dålig luft i denna stad är det iallafall ingen tvekan om. Alla verkar lida av kroniska lungsjukdomar, stackarna. De hostar och harklar sig och drar iväg värsta spottloskorna lite här och där. Många som får världens hostattacker helt plötsligt. Konstigt nog är det långt ifrån lika många som använder munskydd här som i Tokyo. I Tokyo såg man flera med munskydd var man än befann sig, här är det förhållandevis ovanligt. 
 
Själv nyser jag hela tiden och det kliar i ögonen, mer än vanlig pollensäsong. Har med mig nässpray och pollenallergitabletter. Så har säkert fått någon slags reaktion mot pollen plus luften. Skrev jag förresten att det även yr omkring massa vitt fluff överallt? Typ som sådantdär fluff från maskrosor, but EVERYWHERE all the time. Alla bilar är täckta av ett fint lager pollen/damm. Det känns konstant som att man har ett lager av nåt på händerna. Tur att jag har så många våtservetter med mig. Är orolig för min stackars kamera. Har btw inte klagat eller faktiskt haft märkbart problem med att bära den och min handväska hela dagarna! Yeeeaj! 
 
Det kommer också pustar med dålig lukt då och då. Nu har vi även gått på en del gator som inte varit så fina. Fortfarande inte så skräpiga, men liksom slitna och äckliga. Många gator påminner mer om svenska gator med tuggummin och cigarettfimpar här och där, och då och då nån tom förpackning eller skräp. I Tokyo var ju gatorna nästan polerade, seriöst alltså. Folk verkade i allmänhet vara mycket mer noggranna i Tokyo med att inte skräpa ner och det var ju förbjudet att röka utomhus förutom på särskilda platser. Här röker alla i bilar, t.o.m. i taxibilar. Ändå så är det många fler soptunnor här än i Tokyo. I Tokyo kunde man utan problem gå flera kilometer på stora, vältrafikerade gator med många butiker och restauranger, eller i parker eller vid turistattraktioner, utan att hitta en enda soptunna. Här finns det fler än i en average svensk stad. All asfalt var mycket finare i Tokyo, så bilarna gick tystare där. Gator med plattor istället för asfalt var alltid rena och välstädade i Tokyo. 
 
Har btw alltid undrat över hur de källsorterar på hotell? Alltså allt skärp man slänger i soptunnorna på rummen. Måste ju va att de får gå igenom alla sopor efter att ha hämtat upp dem, eller om de gör det direkt när de tar soporna från rummet och lägger på sina vagnar? För alla hotell är ju alltid mer eller mindre miljömedvetna och har skyltar i badrummen om att man gärna får återvända sina handdukar samt att man ska tänka på att inte använda för mycket vatten och toapapper. 
 
Har sett så många med t-shirts med engelska texter på som inte säger något vettigt alls! Ofta inga bilder eller loggor, bara konstiga texter. Lite kul ändå. Vissa kanske faktiskt är ett märkes slogan eller nåt annat internt som jag inte förstår. Men många är nog bara knäppa. Några som jag sett är t.ex. "We Family Lovely World", "My story all I - Do you want to know?", "We both can fly", "Everything surprise" och "My secret", samtliga utan bilder eller något annat som texten refererar till.