Sully

Sully
(2016)
Regissör: Clint Eastwood
Manus: Todd Komarnicki
Baserad på: Boken "Highest Duty" (2009) av Chesley Sullenberger & Jeffrey Zaslow
Filmfotograf: Tom Stern
Budget: 60 miljoner US-dollar
Box office hittills: 131 miljoner US-dollar
Skådespelare i urval:
Chesley "Sully" Sullenberger/Tom Hanks
Jeff Skiles/Aaron Eckhart
Lorraine Sullenberger/Laura Linney
 
Idag åkte jag och Andreas till Mall of Scandinavia för att äntligen se "Sully" (2016). Det är världens första film som till allra, allra största del är helt filmad med IMAX-kameror, närmare bestämt de nya ALEXA IMAX® 65 mm, så jag var självklart tvungen att se den på en IMAX-biograf. Det var verkligen så värt de 195 kronorna biljetten kostade. Sjukt bra bild och ljud, det går ju inte att jämföra med att kolla på film hemma. Det var liksom bättre upplösning på deras ansikten än vad det är när man kollar på en person IRL. Och jag älskar IMAX-trailern som visas innan filmerna på den biografen.
 
Filmen är verklighetsbaserad och skildrar vad som hände US Airways Flight 1549 den 15 januari 2009. Fokus är på piloten Chesley "Sully" Sullenberger, och följderna av det beslut han tog när planet kolliderade med en flock kanadagäss precis efter starten. 
 
Förutom att det är en helt amazing och så gripande story, så var filmen i sig bara så himla sjukt bra. En av de allra, allra bästa jag sett på bra länge. Under hela andra halvan av filmen så hade jag tårar i ögonen, dels för handlingen och dels för att det var så välgjort och genuint. Det var inte nån "American Hero-kliché", inga försköningar eller för cheesy. Älskade skillnaden de gjorde mellan "crash" och "landing", samt "the human factor".
 
Det var nästan mer dokumentär-känsla, på ett bra sätt. Har sett ett antal av Clint Eastwoods filmer, men denna är helt klart hans bästa (av de jag sett) enligt mig. Hoppas den vinner många priser. Tom Hanks glänste ju, som vanligt. Riktigt bra prestation av honom, han passade perfekt i rollen som Sully. 
 
I slutet fick man se den riktiga Chesley Sullenberger, samt de riktiga passagerarna på Carolinas Aviation Museum, där det riktiga planet står. 
 
Filmen klarar inte Bechdeltestet. 
 
Chesley "Sully" Sullenberger/Tom Hanks

Saoirse Ronan

Saoirse Ronan föddes I New York den 12 april 1994. Hennes föräldrar är från Irland, och familjen flyttade dit när hon var 3 år gammal så hon växte upp där.
 
Saoirse har redan 2 Oscarsnomineringar. Den första fick redan hon vid 13 års ålder för sin biroll i "Atonement" (2007). Sin andra nominering fick hon för sin senaste film, där hon spelar huvudrollen i "Brooklyn" (2015).
 
Jag tycker att hon är helt amazing då hon redan visat prov på äkta talang trots sin unga ålder. Hennes karaktärer är väldigt olika, men en sak har de gemensamt; de är alla starka, smarta och viljestarka på ett eller annat sätt. Saoirse porträtterar alla mycket bra och väldigt trovärdigt, hon lyfter verkligen filmerna hon medverkar i. Jag ser verkligen fram emot att följa hennes karriär.
 
Nedan är mina favoritfilmer och favoritroller med henne. Skriver med hennes Oscar-, Golden Globe- och BAFTA-nomineringar. Dessa nomineringar är alltså för henne personligen och inte för filmen.
 
 
Briony Tallis
Atonement (2007)
Regissör: Joe Wright
Oscar: Nominerad
Golden Globe: Nominerad
BAFTA: Nominerad
 
Filmen är baserad på boken med samma namn från 2001 av Ian McEwan. Saoirse spelar Briony, en ung flicka som råkar bevittnar något hon inte skulle ha gjort, och anklagar sedan sin systers (Keira Knightley) älskare (James McAvoy) för något han är oskyldig till. Detta förändrar livet för alla tre inblandade för alltid. Filmen börjar på 1930-talet, och sedan bryter kriget ut. Ska Briony försonas med sin syster efter sin orättvisa dom över dennes älskare? 
 
Detta är Saoirses första stora filmroll, som hon alltså även fick en Oscarsnominering för. Hon är sjukt duktig, och var bara 12 år gammal när filmen spelades in. 
 
 
Lina Mayfleet
City of Ember (2008)
Regissör: Gil Kenan
 
Ember är en underjordisk stad som flödat i artificiellt ljus i flera generationer. Men stadens en gång så starka generator börjar ta slut, vilket får ljuset att stängas av ibland. Detta påverkar hela staden negativt. Det är upp till två tonåringar att ta reda på meningen med stadens extistens, och att hjälpa de boende fly utifall staden skulle dö.
 
Inte direkt en av mina favoritfilmer med Saoirse, men tar med den ändå för jag är ändå imponerad av henne. Så ung, och trots ett halvdant manus så lyckas hon lyfta denna film.
 
 
Susie Salmon
The Lovely Bones (2009)
Regissör: Peter Jackson
BAFTA: Nominerad
 
Se mitt tidigare inlägg om filmen här. En väldigt annorlunda film, regisserad av Peter Jackson och med bl.a. Stanley Tucci, Mark Wahlberg och Rachel Weisz i birollerna. Stanley fick en mycket välförtjänt Oscarsnominering. Filmen handlar om en ung flicka som blir mördad och hamnar i "the In-Between", vilket är en plats mellan jordelivet och stället man hamnar när man dör. Fantastiskt fint gjord film. Den är såklart väldigt hemsk och otrevlig, sett till handlingen, men ändå så intressant och gripande. 
 
 
Irena Zielińska
The Way Back (2010)
Regissör: Peter Weir
 
Filmen är inspirerad av boken "The Long Walk" från 1956 av Sławomir Rawicz, en polsk krigsfånge som rymde från ett sovjetiskt koncentrationsläger och vandrade över 600 mil mot friheten. Saoirse spelar en ung flicka som några rymlingar möter längs vägen. Hon slår följe med dem och tillsammans kämpar de för att ta sig till Indien.
 
Tyvärr lite långtråkig film, men hela konceptet och storyn är självklart väldigt gripande och hemskt. 
 
 
Hanna Heller
Hanna (2011)
Regissör: Joe Wright
 
Saoirse spelar titelkaraktären, en tuff tjej som vuxit upp i vildmarken i Finland tillsammans med sin pappa (Eric Bana), en före detta CIA-operatör. Han har tränat henne att bli en perfekt lönnmördare. Hon skickas iväg av honom på ett uppdrag, och tvingas klara sig på egen hand. Samtidigt jagas båda två av en CIA-agent (Cate Blanchett) som vill göra sig av med dem en gång för alla.
 
Återigen en imponerande prestation av en så pass ung skådespelare. Älskar att Saoirse gör så olika roller. Hon visar verkligen prov på en wide range trots sin ålder. 
 
 
Agatha
The Grand Budapest Hotel (2014)
Regissör: Wes Anderson
 
En annorlunda film som är utformad som en story i en story, i en annan story som slutligen berättas av "the Author". Den utspelar sig till största delen på 1930-talet och handlar om the lobby boy, Zero Moustafa (Tony Revolori) på ett lyxhotell i den fiktiva staden Zubrowka. Det är krigstider, men det bekymmrar inte hotellets concierge, Monsieur Gustave H. (Ralph Fiennes). Tillsammans ger de sig iväg på ett otroligt äventyr. Saoirse spelar Agatha, en professionell bagare som blir en nyckelkaraktär i Zero och Gustaves planer. 
 
Förutom fantastiska Ralph Fiennes, så är många bra skådespelare med i denna film. Bl.a. Adrien Brody, Edward Norton, Jude Law, Tilda Swinton, Owen Wilson, Willem Dafoe, Bill Murray och Jason Schwartzman. Filmen blev, tillsammans med "Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)" (2014), det årets största Oscarssnackis. Båda filmerna hade 9 nomineringar, och vann 4 var.
 
 
Éllis Lacey
Brooklyn (2015)
Regissör: John Crowley
Oscar: Nominerad
Golden Globe: Nominerad
BAFTA: Nominerad
 
Saoirse spelar Éllis, en irländsk invandrare i 1950-talets Brooklyn. Hon lämnade Irland p.g.a. jobbristen, och måste nu klara sig på egen hand utan sin familj i ett främmande land. Hon blir snabbt kär i en charmig kille och livet börjar se ljust ut. Plötsligt tvingas hon återvända till Irland för en kort tid, och nu måste hon välja mellan de två länderna och liven hon skapat på de olika platserna.
 
Hittills Saoirses mest vuxna roll, men hon lyckas ändå förmedla en ungdomlighet och hela hennes prestation är mycket genuin och stark. För denna roll fick hon sin andra Oscarsnominering. Filmen i sig är väldigt fin och gripande, men tyvärr en aning seg. Men absolut sevärd!

Favourite musical singers

Nedan ser ni mina favoritsångare när det gäller musikaler. De är typ listade i ordning efter den jag tycker är bäst först. Kristin är såklart min absoluta favorit, och sen Ramin supertätt efter. De två är också de enda jag sett live. Tror att majoriteten av er som läser inte vet vilka de flesta av dessa är. Men så är det med musikalartister.
 
Jag tycker att musik är typ det enda område där talang inte är lika med popularitet, och även priser. Personligen tycker jag att de riktiga talangerna finns på musikalscenerna, men dem pratas det inte om. (Många musikalartiser vill kanske inte bli kända, utan gör det för att de älskar att sjunga, såklart). Det finns såklart en Award-show för musikal- och teaterartiser, Tony Awards. Men Tony Awards syns knappast lika mycket som Grammy Awards i media. Tråkigt.  
 
Kristin Chenoweth
 
 
 
 Ramin Karimloo
 
 
 
 Colm Wilkinson
 
 
 
 Philip Quast
 
 
 
 Patrick Wilson
 
 
 
 Sierra Boggess
 
 
 
 Lea Salonga
 
 
 
 Idina Menzel 
 
 
 
 Aaron Tveit
 
 
 
 Hadley Fraser
 
 
 
Samantha Barks
 
 
 
 Sean Hayes
 
   
 
 Hugh Jackman
 
 
 
 Kelli O'Hara
 
 
 
Steven Pasquale
Visa fler inlägg