Sötpotatis- och morotsbiffar

För ca 6 st biffar:
 
2 sötpotatisar
2 morötter
3 ägg
Salt
Peppar

Vitkål
Bacon
Äppelmos

Skala och riv sötpotatisarna och morötterna. Blanda ihop med äggen och krydda med salt och peppar. Klicka ut i en stekpanna med smör. Stek sedan på medelhög värme och vänd när de känns tillräckligt fasta. När biffarna är genomstekta så är de klara. Servera med strimlad, stekt vitkål, stekt bacon och äppelmos.
 
 

Daniel Day-Lewis

 
Daniel Day-Lewis föddes den 29 april 1957 i London. Han är den enda skådespelare som har vunnit 3 Oscars i den manliga kategorin för skådespelare i en huvudroll. De är dessutom från olika årtionden allihopa. Han har blivit nominerad 130 gånger i olika galor, av vilka han vunnit inte mindre än 96. Sen han vann sin första Oscar för rollen som Christy Brown i "My Left Foot" (1989) så har han endast gjort 12 filmer inklusive den. Sedan 1997 har han gjort 6 filmer. Han är känd för att vara väldigt petig och medverkar endast i filmer som verkligen, verkligen tilltalar honom. Han är en "method actor", vilket betyder att han ägnar otroligt mycket tid och känsla åt de karaktärer han spelar. Han läser noggrant på om dem innan och går ofta helt in i rollen under hela filminspelningsperioden. Det betyder att han behåller den accent och den röst som hans karaktär har, plus flera andra egenskaper, även när han inte jobbar med filmen. Jag berättar mer om dem nedan. Han är min favoritskådespelare, och därför kommer nu en lista i kronologisk ordning på alla 12 filmer han har medverkat i sedan 1989. Han spelade huvudrollen i samtliga. Observera att alla awards jag skriver endast gäller honom personligen, och inte filmen i sig.
 
 
Christy Brown
My Left Foot (1989)
Regissör: Jim Sheridan
 
Oscar (vann)
Golden Globe (nominerad)
BAFTA (vann)
 
Filmen är verklighetsbaserad och skildrar irländske Christy Browns liv. Han föddes med cerebral pares och kunde endast kontrollera sin vänstra fot ordentligt. Han lärde sig att skriva och måla med foten, och han skrev en självbiografi 1954 som sedan gjordes till den här filmen. För det första är ju filmen otroligt bra och intressant, sedan så gör Daniel ett himla bra och trovärdigt jobb. Han besökte folk med cerebal pares för att få djupare förståelse för dem. Han satt kvar i sin rullstol även när de inte filmade, så andra fick hjälpa honom att ta sig fram överallt. Det gjorde han för att han ville få perspektiv på Christys liv, även de jobbiga och pinsamma delarna. Han vägrade att gå ur karaktären under hela filminspelningsperioden, vilket resulterade i allvarliga skador p.g.a. positionen han höll i rullstolen. Han fick 13 olika nomineringar, av vilka han vann 10 stycken.

 
Fergus O'Connell
Eversmile, New Jersey (1989)
Regissör: Carlos Sorin

Daniel spelar en resande tandläkare från Eversmile-organisationen i New Jersey. Han erbjuder sina tjänster gratis till folk som bor på lantbygden i Sydamerika. Personligen ingen favoritfilm, men lite rolig ändå.

 
Nathaniel "Hawkeye" Poe
The Last of the Mohicans (1992)
Regissör: Michael Mann

BAFTA (nominerad)
 
Den här filmen kommer på plats nummer 2 över mina favoritfilmer med Daniel. Den är baserad på James Fenimore Coopers novell och George B. Seitz' film från 1936. Den utspelar sig under det fransk-indianska kriget 1757. Den är väldigt sorglig men himla bra. Innan inspelningen började så förberedde sig Daniel genom att leva flera månader i det vilda där han fiskade, jagade och levde av vad naturen hade att erbjuda, precis som hans karaktär gör. Han bar med sig sitt gevär överallt, och lärde sig att göra kanoter samt flå djur. Daniel fick 3 nomineringar för den här filmen, av vilka han vann 2 stycken.
 
 
Newland Archer
The Age of Innocence 1993
Regissör: Martin Scorsese
 
Filmatisering av Edith Wharton's novell med samma namn. Filmen utspelar sig i överklassens New York under sent 1800-tal. Daniels karaktär är förlovad med May Welland (Winona Ryder), men blir kär i hennes kusin Ellen Olenska (Michelle Pfeiffer). Daniel checkade in på Plaza Hotel som N. Archer och bodde där under 2 veckor medan han klädde sig som sin karaktär. Han fortsatte sedan att klä sig i sena 1800-tals kläder under ett par månader. Daniel fick 3 olika nomineringar för den här rollen.
 
 
Gerry Conlon
In the Name of the Father (1993)
Regissör: Jim Sheridan
 
Oscar (nominerad)
Golden Globe (nominerad)
BAFTA (nominerad)

Den här filmen kommer på fjärde plats för mig personligen. Den är verklighetsbaserad och handlar om the Guildford Four, fyra personer som blev oskyldigt dömda för ett bombdåd 1974 och satt fängslade i runt 15 år. Filmen är baserad på Gerry Conlons självbiografi "Proved Innocent". The Maguire Seven blev oskyldigt dömda och fängslade i samma veva för innehav av sprängmedel, de satt fängslade 12-14 år med undantag av en 14-åring och en 17-åring som "bara" var fängslade i 4 och 5 år. Alla var oskyldiga, och ingen fick kompensation för de förlorade åren. Så fruktansvärt bra och hemsk, man blev så arg och ledsen på samma gång. Oskyldigt fängslade personer är något som jag är extra känslig för, det är så himla orättvist och oacceptabelt. Jag kan verkligen rekommendera den här filmen. Daniel gick ner 15 kg för den här rollen. Han spenderade även flera nätter i fängelsecellen i filmstudion och lät folk hälla kallt vatten på honom och skrika saker åt honom. Han behöll den nordirländska accenten under hela filminspelningsperioden. Daniel fick 6 olika nomineringar för den här rollen, varav han vann 1.

 
John Proctor
The Crucible (1996)
Regissör: Nicholas Hytner
 
Skriven av Arthur Miller och baserad på hans pjäs med samma namn från 1953. Den handlar om en kvinna som anklagar sin före detta älskares fru för häxkonster. Daniel byggde själv huset hans karaktär bor i. Personligen tycker jag att filmen var ganska tråkig faktiskt. Daniel fick 1 nominering för den här rollen.
 
 
Danny Flynn
The Boxer 1997
Regissör: Jim Sheridan
 
Golden Globe (nominerad)
 
Den här filmen hamnar längst ner på min lista, men det beror på filmen i sig och inte skådespeleriet, även om skådespeleriet inte heller direkt tog mig med storm som i många av Daniels andra filmer. Hans karaktär Danny har just släppts ut ur fängelset efter att han ensam tog på sig skulden för att skydda sina kamrater i IRA. Han försöker nu bygga upp ett vanligt liv och startar ett gym med fokus på boxning för unga killar. Protestanter och katoliker är båda välkomna, och det tillsammans med lite andra saker rör upp en spänd stämning inom IRA. Det som förstörde filmen var den fåniga kärleksstoryn och det faktum att den kvinnliga karaktären var tvungen att säga Dannys namn i var och varannan mening. Daniel boxades och tränade i 3 år för att förbereda sig. Han fick 1 nominering för den här rollen.
 
 
Bill "The Butcher" Cutting
Gangs of New York (2002)
Regissör: Martin Scorsese

Oscar (nominerad)
Golden Globe (nominerad)
BAFTA (vann)
 
Det här är min absoluta favoritfilm med Daniel, både till filmens handling sett men även Daniels prestation. Filmen utspelar sig i mitten av 1800-talet på Manhattan och handlar om gängbråk, den irländska invandringen, inbördeskriget och New York City draft riots. Daniel behöll sin accent under hela filminspelningsperioden. Han tog lektioner hos en slaktare, och när han fick lunginflammation så vägrade han att ta på sig en tjockare jacka eller ta emot behandling, för det stämde inte överens med den tidsperioden. Daniel fick 26 olika nomineringar för den här rollen, av vilka han vann 17 stycken.

 
Jack Slavin
The Ballad of Jack and Rose (2005)
Regissör: Rebecca Miller
 
Regisserad av Daniels fru och under hela inspelningen så levde de isär. Filmen handlar om en man som bor isolerat ute på en ö tillsammans med sin dotter. Han har ett hjärtfel, och känner att han behöver hjälp för att klara av vardagen. Så han bjuder in sin flickvän och hennes två söner för att bo med dem. Det förändrar allting. Väldigt annorlunda film, men helt okej. Daniel fick 1 nominering för den här rollen, som han också vann.

 
Daniel Plainview
There will be Blood (2007)
Regissör: Paul Thomas Anderson

Oscar (vann)
Golden Globe (vann)
BAFTA (vann)
 
Löst baserad på Upton Sinclairs novell "Oil!" från 1927. Daniels karaktär Daniel Plainview är en oljeman och man får följa hans liv där han blir alltmer framgångsfull och girig, samtidigt som han har ett komplicerat förhållande till sin adoptivson. Daniel gör den här rollen otroligt bra, den är verkligen stark och känslosam. Han improviserar ett tal han håller för folket i byn, vilket han gör väldigt bra. Han är med i alla scener förutom 2 i hela filmen. Daniel skapade en röst och karaktär för rollen starkt baserad på skådespelaren och regissören John Huston. Daniel fick 28 olika nomineringar för denna roll, varav han vann hela 25 stycken.

 
Guido Contini
Nine (2009)
Regissör: Rob Marshall

Golden Globe (nominerad)
 
Baserad på Arthur Kopits bok om musikalen med samma namn från 1982. Så den här filmen är en musikal, där alla skådespelare utför sina sångnummer själva, vilket är fruktansvärt beundransvärt. Den här filmen kommer på en femte plats för mig. Daniels karaktär Guido Contini är en filmregissör som börjar få problem med sin nästkommande film, och han har även problem i privatlivet med bl.a. sin fru och sin älskarinna. Daniel fick 6 olika nomineringar för den här rollen, och han vann 1 av dem.

 
Abraham Lincoln
Lincoln (2012)
Regissör: Steven Spielberg
 
Oscar (vann) 
Golden Globe (vann)
BAFTA (vann)
 
Min tredje favoritfilm där Daniel gestaltar President Abraham Lincoln i slutet av inbördeskriget. Filmen är baserad på boken "Team of Rivals" från 2005 av Doris Kearns Goodwin. Daniel läste över 100 böcker om Lincoln och utvecklade en röst som är väldigt distinkt och låter som det sägs att Lincoln lät. Make-up artisterna har ju även fått honom att se ut som Lincoln, så denna film är sjukt välgjord och sevärd. I och med den här rollen så blev Daniel den första skådespelaren (både för manliga och kvinnliga) som har vunnit en Oscar i skådespelarkategorin i en Steven Spielberg-film. Han blev ju somsagt också den första, och hittills enda, skådespelare som har vunnit 3 Oscars i den manliga kategorin för skådespelare i en huvudroll genom den här rollen. Han fick 33 nomineringar för rollen som Lincoln, av vilka han vann 22 stycken.

Filmmusik

Nuförtiden lyssnar jag väldigt mycket på filmmusik på Spotify. Det är lugnande och en del fungerar bra som pluggmusik också. Annars brukar jag vilja ha knäpptyst när jag pluggar. Nedan kommer en lista i kronologisk ordning med den filmmusik jag tycker är allra bäst. Filmerna i sig ligger ju även högt på listan över mina favoritfilmer.
 
 
The Last of the Mohicans (1993)
Musik av: Randy Edelman & Trevor Jones
 
 
The Lion King (1994)
Musik av: Hans Zimmer


Legends of the Fall (1994)
Musik av: James Horner
 
 
Braveheart (1995)
Musik av: James Horner

 
Gladiator (2000)
Musik av: Hans Zimmer & Lisa Gerrard
 
 
Spirit: Stallion of the Cimarron (2002)
Musik av: Hans Zimmer

 
Brother Bear (2003)
Musik av: Phil Collins & Mark Mancina

 
Troy (2004)
Musik av: James Horner
 
 
Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole (2010)
Musik av: David Hirschfelder


War Horse (2011)
Musik av: John Williams
 
 
The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
Musik av: Howard Shore
Visa fler inlägg