24 maj, Wien dag 6

Jaha, sista dagen då. Vi kom upp i bra tid ändå. Vi hade packat iordning det mesta igårkväll. Jag är fan imponerad över att Frida lyckades få ihop sin väska alltså! Hon hade redan med sig mycket kläder, och igår köpte hon ännu mer inklusive bl.a. två par skor utöver de två par hon hade med sig. Crazy. Min väska gick ändå relativt lätt att få ihop, men den är jäkligt full och kameran fick inte plats. 
 
Vi käkade frukost, checkade ut och lämnade våra väskor i hotellets bagagerum. 
 
Vi började med att gå till Prater och åka Riesenrad, det stora, gamla pariserhjulet. Det började duggregna lite på ena sidan medan vi åkte. Man är som i små kabiner med väggar och tak som man kan gå omkring fritt inuti. Det var bara jag och Frida i vår, och hela pariserhjulet var rätt tomt faktiskt, men det var ju tidigt på förmiddagen, typ 9:30. Man hade iallafall fantastisk utsikt över staden! Riktigt häftigt. Älskar att se städer uppifrån, man får verkligen ett helt annat perspektiv och en annan bild och förståelse fär över hur staden är uppbyggd. Nu har vi ju sett staden ovanifrån från både Schönbrunn och Belvedere, och nu Riesenrad. 
 
Sen åkte vi tunnelbanan in till centrum och gick och fikade på välkända Café Central. Det öppnade 1876 och är därmed ett av stadens allra äldsta caféer. De har frukost och olika, enklare rätter, men det de är kända för är förstås deras bakverk! Vi delade på 3 stycken; en brownie med hallonkräm och chokladmousse, en gräddbakelse med jordgubbar och rabarber samt en chokladkaka med mazarinbotten, nötkräm, hasselnötter och mjölkchoklad. Jag tog en chai latte till det. Allting var såklart hur gott som helst. Så mysigt ställe och bra personal. Vi var där rätt tidigt så det var ingen kö in. Vi gick förbi där en annan dag och då var det lång kö utanför ned på gatan, och det var det när vi gick därifrån också. Det är tydligen så typ varje dag. Det var rätt stort där inne och jättefin miljö. 
 
När vi kom ut därifrån så började det duggregna. Så typiskt. Den enda dagen som vi inte hade paraplyer med oss eftersom vi hade packat iordning väskorna. Det regnade inte jättemycket men det duggade på rätt bra ändå, men som tur var så var det liksom lätta droppar. Ändå irriterande. 
 
Vi gick till Volksgarten som ligger i närheten. En superfin park med massa, massa rosor i stora buskar verkligen alla möjliga tänkbara färger. Det blev uppehåll med regnet, och vi spenderade lång tid där med att fota och kolla på alla fina rosor. Helt fantastiskt.
 
Sen spanade vi in Teatern, Parlamentet och Rådhuset utifrån. Så fina byggnader. Det var någon typ av street food-market utanför Rådhuset, fast typ finare. Alla vagnar var jättefina och fräscha (stor skillnad mot i Peking). Så det var mer som ett litet restaurangkvarter som hade ploppat upp. Så vi käkade lunch där, det fanns bänkar och bord. Då var det riktigt soligt och sjukt varmt, minst 25 grader så det var verkligen en kontrast mot förmiddagen. Skönt, men nästan lite för varmt. Kanske inte ska klaga.
 
Sen gick vi och kikade på Universitetet och Votivkirche utifrån. Också superfina byggnader. Votivkirche är en neogotisk kyrka från andra halvan av 1800-talet. Väldigt fin, men de renoverade fasaden lite och Samsung hade köpt till sig en reklamplats, så det var inte så fint att fota.
 
Sen var det dags att åka tillbaka till hotellet för att hämta väskorna. Vi packade om lite och fixade det sista, sen tog vi tunnelbanan direkt till tågstationen och därefter direkttåg till flygplatsen som tog en kvart. Smidigt. Som tur var hade vi samma flygbolag och åkte från samma terminal och samma gatesektion. Nice. 
 
De har aldrig någonsin vägt handbagaget, men just idag så var alla tvungna att väga sina handbagage innan man ens fick komma in till området för säkerhetskontrollen! Hur stor är chansen? Mitt vägde 2,2 kg för mycket, och det var ju bara tur att min kamera inte fick plats i väskan så att jag hade den på axeln, plus min lilla handväska. Kameran väger ju mer än 1 kg. Men han var snäll och lät mig passera ändå. Värre blev det för Frida som var tvungen att checka in sin väska för 30 euro... Så typiskt.
 
Båda våra flyg gick 20:20, helt otroligt. Vi var i god tid, så det hade inte kommit upp från exakt vilken gate. Vi visste bara att det var F-sektionen så vi gick dit och gick en stund, och satte oss sedan i en random gate och väntade. Senare visade det sig att det var just den gaten som Fridas flyg gick ifrån! Lite coolt ändå, med tanke på att det var typ 40 olika gates där.
 
Så till slut fick vi säga hejdå till varandra. Vet inte när vi ses nästa gång, men ska väl försöka ses ett par gånger i sommar iallafall! 
 
Flyget var i tid och det gick rätt okej ändå. Hade tagit en åksjuketablett. Vi landade 22:35 och det var världens längsta taxi in till flygplatsen, över 10 minuter. Drygt. Andreas kom och hämtade mig, och vi var väl hemma strax efter midnatt. Han hade köpt en fin bukett vita rosor och en ask choklad som väntade hemma också! 
 
Vi har verkligen haft en jättebra resa! Är supernöjd. Vi höll t.o.m. sams hela tiden. Vi har sett så himla mycket fint, och det finns fortfarande mycket där som jag skulle vilja se. Vi har shoppat, ätit god mat och gott fika, promenerat i fina parker och även åkt på semester i semestern när vi åkte över till Bratislava. Kan verkligen rekommendera en resa till Wien för alla historie- och fikaintresserade! 
 

23 maj, Wien dag 5

Idag var den enda dag som det enligt väderprognosen skulle vara dåligt väder. Därför hade vi bestämt att vi skulle åka till ett stort shoppingcenter idag. Dock visade det sig att detta var den allra finaste och varmaste dagen hittills, över 25 grader och strålande sol hela dagen. En del moln men ändå sjukt varmt hela dagen. Det var rätt vindstilla också, en del andra dagar har det ändå varit lite blåsigt. 
 
Vi började iallafall med att åka till Belvedere och kolla på slottet utifrån samt promenera i parken. "Hur många foton kan man ta på samma slott!?" kanske ni undrar, men det är ju så fint!
 
Sen åkte vi ut till shoppingcentret; SCS Shopping Center Sued. Undrar om det är samma företag/ägare som till Mall of Scandinavia för det var samma typ av design och samma typsnitt på skyltar. Dock hann vi bara gå in i två butiker, varav den ena var Primark. Vi visste att det skulle ta tid på Primark, men kanske inte att vi skulle vara där i 3 timmar... Kul var det iallafall och köpte en del fint! Jag vill verkligen inte att Primark ska komma till Sverige, men däremot får det gärna finnas i alla andra städer utomlands jag besöker. 
 
Sen käkade vi på bästa Vapiano. Sen blev det spårvagnen och tunnelbanan hem. Kollektivtrafiken är verkligen toppen här. Älskar att jag inte är riktigt säker på hur man t.ex. åker buss ner till stan här i Västerås och sen åker tåg till förslagsvis Hallsta. 
 
Även om vi rent tekniskt sett inte hann så mycket idag så var vi ändå igång hela dagen och vi båda är supernöjda! 
 

22 maj, Wien dag 4

Idag spenderade vi hela dagen på Schönbrunns slottsgrund. Så fint slott och fina parker. Vi var även in i själva slottet och gick the Grand Tour med audio guide. Dock fick man inte fota där inne och det var ju himla tråkigt! Undrar vad anledningen är när man får fota inne på slottet i Versailles liksom... 
 
Så jag är helt inne på Maria Theresa och Francis I nu, samt deras 16 barn (varav 13 överlevde spädbarnstiden), däribland Marie Antoinette. Jag är ju mest påläst om engelska och franska kungligheter, men har läst en del om Maria Theresa förut eftersom många länder går ihop o.s.v. Är också inne på Elisabeth in Bavaria (mer känd som Sisi) och hennes man, Franz Joseph I. 
 
Det var varmt och fint väder hela dagen, runt 23 grader. Så skönt! Rätt molnigt, men ändå fint hela tiden. 
 
Vi började med insidan av slottet, sen genom orangeriet och stora slottsparken samt labyrinterna. Det stod en stor scen på baksidan av slottet och de soundcheckade i ett par timmar verkligen. Det var en stor orkester som körde klassisk musik. De spelade rätt långa stycken ibland, kul! Det var en del Disneylåtar men även Harry Potter och vanliga klassiska stycken. Pampigt ändå. De skulle nog ha en konsert senare på kvällen. Som jag har fattat det så spelar de klassisk musik där på kvällarna, kanske varje kväll nu på sommaren?  
 
Sen gick vi upp för den stora, branta kullen upp till Gloriette. Därifrån hade vi verkligen superfin utsikt över slottet, parkerna och även staden! Så coolt. 
 
Det är smidigt på tunnelbanan för vi har köpt ett 3-dagars city card. Då ingår transport med bussar, tunnelbana och spårvagn. Man behövde bara stämpla en enda gång när man köpte det, sen är det bara att gå in och ut från tunnelbanan som man vill. Så himla, himla, HIMLA skönt att slippa ta upp ett kort och stämpla vid in- och utpassage. Dock är det kanske vanligare att folk plankar här då det inte är någon grind som öppnas efter att man har stämplat ett kort. Men det är något som jag tycker är drygt och stressande annars; man har massa grejer att hålla reda på, det är massa folk överallt och så ska man upp med ett kort och se till att inget annat ramlar ut o.s.v. I-landsproblem? Ja, men det är sant. 
 
Trafiken här är lugn och organiserad. Inget tutande, bilförarna håller sig till trafikregler och följer trafikljusen, samt stannar vid oövervakade övergångsställen.
 
Det är inte lika hög säkerhet som i många andra städer. Man ser ett par poliser och Securitas-vakter här och där, men inte som i typ Brusel där beväpnade vakter fanns överallt. Det har inte varit någon säkerhetskontroll på något ställe vi har gått in på. 
 
Visa fler inlägg