CE -13

Här kan ni läsa om varför djur inte bara kan släppas ut i det fria hur som helst samt varför det kostar så mycket att åka som volontär till sådana ställen. Det är, enligt mig själv, ett av mina bästa blogginlägg.
 

Wolf Hall

Wolf Hall
(2015)
Antal säsonger: 1
Antal avsnitt: 6
Baserad på: Böckerna "Wolf Hall" (2009) och "Bring up the Bodies" (2012) av Hilary Mantel
Regissör: Peter Kosminsky
Manus: Peter Straughan
Skådespelare i urval:
Thomas Cromwell/Mark Rylance
Henry VIII/Damian Lewis
Anne Boleyn/Claire Foy
Thomas Howard/Bernard Hill
Thomas More/Anton Lesser
Mark Gatiss/Stephen Gardiner
Rafe Sadler/Thomas Brodie-Sangster
Katherine of Aragon/Joanne Whalley
Eustache Chapuys/Mathieu Amalric
Cardinal Wolsey/Jonathan Pryce
Gregory Cromwell/Tom Holland
Harry Percy/Harry Lloyd
 
 
Anne Boleyn/Claire Foy, Henry VIII/Damian Lewis
 
 
Wolf Hall är en miniserie med 6 avsnitt som är 1 timme vardera. Den utspelar sig i England på 1530-talet, när Henry VIII var kung. Den skildrar hovlivet och handlar mycket om hur Thomas Cromwell fick alltmer makt på kort tid. Han var sekreterare till Cardinal Wolsey, men efter dennes fall så kom Cromwell allt närmre kungen själv och blev därmed en viktig rådgivare till kungen. Han hamnar alltså mitt i hovet och får ta hand om intriger, förräderier och andra problem.
 
Det är många riktigt bra skådespelare. Mark Rylance är ju grym, såklart. Gillar också att se Damian Lewis i denna roll, han passar verkligen och det är ändå så långt ifrån de två andra roller som jag känner igen honom mest ifrån (Band of Brothers-serien (2001) och Billions-serien (2016-)). Sen gillar jag ju verkligen Claire Foy, hon gör förstås en riktigt bra roll här som en annan av Englands drottningar, nämligen Anne Boleyn. Annars älskar jag ju såklart henne som Elizabeth II i the Crown-serien (2016-).
 
Det jag gillar med denna serie är att fokus ligger på Cromwell och lite mer "behind the scenes" och inte det här klassiska om Henry VIII o.s.v. Dock tycker jag att den är något slow paced och lite "torr", men fortfarande bra story och väldigt bra gjord med kostymer och sådant.
 
Serien vann en Golden Globe, för Best Television Limited Series or Motion Picture Made for Television, och var nominerad för ytterligare två, då i skådespelarkategorierna. Både Mark Rylance och Damian Lewis fick varsin mycket välförtjänad nominering. Sen hade den 8 Emmy-nomineringar, och så vann den 2 BAFTAs av sammanlagt 4 nomineringar. Inte illa. 
 
Thomas Cromwell/Mark Rylance
Visa fler inlägg