Eko-kritik filmer

Tycker det är så trist att jag inte hinner blogga oftare. Jag skulle själv gärna ha en mer levande blogg, men tiden räcker helt enkelt inte till. Det kanske kan tyckas enkelt att bara slänga in ett inlägg då och då, men det är tyvärr inte det. Dels för att jag verkligen alltid har nåt att göra, dels för att jag inte bara vill skriva om en "vanlig dag". Alltså, jag vill inte skriva bara för att skriva, utan jag vill typ berätta saker eller skriva om saker som intresserar mig. Jaja, det är såhär det är ibland.

I den ena kursen som jag läser, "American Literature and Eco-criticism", så finns det några filmförslag. Bl.a. "Over the Hedge", "Happy Feet" samt "Wall-E". Nu har jag kollat på alla, i studiesyfte då, men även lite nöje såklart för jag gillar ju animerade filmer. Det som dessa 3 "barnfilmer" har gemensamt är att de alla handlar om miljöproblem som uppstått på grund av människor.

I "Over the Hedge" så vaknar djuren upp efter vinterdvalan och upptäcker att deras skog förvandlats till ett bostadsområde, och det är bara en ytterst liten del kvar av skogen (alltså där de befinner sig). Detta gör att de börjar stjäla mat från människorna, eftersom att deras naturliga mat knappt finns längre. Och så klagar människor på att djur tar sig in bland soporna o.s.v. I de flesta fallen så var ju djuren där först. Jag tyckte att "Over the Hedge" var rätt bra, men den hade det typiska "Hollywood happy-ending", så det var ju inte direkt så att folk känner sig manade att faktiskt ta tag i dethär problemet. Synd. Annars var den ändå rätt realistisk, alltså självklart väldigt överdriven och "rolig" på ett barnsligt vis. Men i det stora hela så handlar det ju om att vilda djur tvingas in till städer för att leta mat då deras egen mat är borta.

"Happy Feet" handlar om en pingvin, Mumble, som inte kan sjunga (som pingvinerna i filmen ska kunna göra), men istället så dansar han. Det visar sig att fisken de äter börjar försvinna från området, och Mumble ger sig iväg för att ta reda på varför. Det är människorna som överfiskar p.g.a. den stora efterfrågan och konsumtionen av fisk. Mumble följer efter en fiskebåt hela vägen till USA, väl där hamnar han på ett zoo. Han dansar för besökarna och p.g.a. det så får han åka tillbaka hem, och där dansar hela flocken inför en grupp människor. Då bestämmer sig helt plötsligt hela världen för att man inte får fiska i det området längre. Högst osannolikt. Jag gillade inte filmen då typ allting var helt orealistiskt förutom själva problemet (att människor överfiskar), men det lades det ingen större vikt vid. Det var mer en ren barnfilm med sång, sång, sång och massa dans. Ja, jag brukar gilla barnfilmer, men denhär var för barnslig för mig, tyvärr.

"Wall-E" handlar om en liten robot som är programmerad för att städa upp på jorden i en fiktiv framtid där människorna har lämnat jorden p.g.a överdriven konsumtion och nedskräpning. Jag gillade verkligen den filmen, den var väldigt välgjord och känslosam. Det var inte mycket dialoger alls, men det gjorde inget. Den är ändå verklighetstrogen, kanske inte att människor kommer lämna jorden p.g.a. extrem nedskräpning. Men det är sant att vi inte tar hand om vår planet på det sättet vi borde.

Visa fler inlägg