28 juni, Road Trip, dag 3: Berlin

Andreas hostade hela natten, han sov kanske 45 minuter. Så jag gick upp strax efter 5 imorse, men han kom inte upp förrän vid 7. Då hade jag packat iordning allting, fyllt på vattenflaskorna, käkat en macka och rollat alla kläder (eftersom Frida och Mikkel ju har Doris nu...). 
 
Så vi åkte typ 7:30 och jag började köra. Vi körde ju Öresundsbron och jag hade hört att det skulle vara dyrt. Hade förväntat mig kanske 350:-, men de kosta 560:-! Lite väl, kan jag väl tycka. Dessutom kostade det 340:- att åka över en till bro som kom senare i Danmark. Very well. Bara 900:- för att åka över två broar då... Och samma påvägen hem igen sen då. Kul. 
 
Vi turades om att köra hela vägen, men jag körde mest eftersom Andreas fortfarande är dålig. I perioder hostar han så mycket att han inte får nån luft typ. Tur att jag verkar vara immun mot sådana ”vanliga” sjukdomar. Jag är verkligen aldrig sjuk, aldrig någonsin. Däremot har jag varit hemma från jobbet p.g.a. ryggen och yrsel, men inte för typ halsont, hosta, förkylning eller nåt sånt. 
 
Andreas bil är ju så jäkla skön att köra. Med självkörande funktionen, inklusive adaptiv farthållare, så behöver man inte göra mycket. Bilen gasar och svänger själv, och om man kommer ifatt en bil framför så saktar den in. Då kan man antingen köra bakom den, då alltså långsammare än den inställda hastigheten, fortfarande helt automatiskt, eller så kan man styra lätt ut i vänsterfilen så gasar bilen upp själv och kör om. Sen får man styra tillbaka in i högerfilen igen om man vill. Och under hela tiden är den självkörande funktionen igång så när man är tillbaka i den fil man vill vara så fortsätter den att köra själv. Nice. 
 
Dessutom finns GPS i både förardisplayen (bakom ratten), och i den vanliga skärmen i panelen i mitten, mellan framsätena alltså. Så i förardisplayen är det mer inzoomat och detaljerat, t.ex. hur långt det är kvar till nästa sväng eller vilken fil man ska ligga i, och så brukar vi ha mer storskaligt på mittskärmen. Den finns i 2D eller 3D, och nattläge så det blir en stjärnhimmel. På dagen reflekteras också vädret i kartan. Sen när man ska svänga så kommer även svängen upp i heads up-displayen framför framrutan. Så smidigt. Sen kommer det ju även upp om det är vägarbeten eller så på vägen, och förslag på alternativa vägar. Vi brukar dock stänga av rösten, men är ju ändå bra att ha ibland. 
 
Anyway. Vi bokade ett hotell via mobilen. Det fanns faktiskt inte så många kvar i centrala Berlin. Men vi hade tur, fick ett superfint, fystjärnigt hotell precis vid Checkpoint Charlie, alltså nära Potsdamer Platz och Sony Center, så nice! Det heter Novum Select Hotel Berlin the Wall. Vi kunde parkera på hotellets innergård också. 
 
Vi gick och käkade på en restaurang inne på Sony Center. Jag tog en helt fantastisk ravioli med kantareller, ost, grädde och körsbärstomater. Så jäkla god! Sen tog jag äppelstrudel, when in Germany, liksom... Kollade dessutom lite halvt på ”Inglorious Basterds” (2009) igår, när bästa Christoph Waltz, som spelar Hans Landa, åt strudel med grädde. Love that scene. 
 
Sen gick vi på ”Jurassic World: Fallen Kingdom” (2018) på CineStar IMAX. Den gick på engelska, otextad, i IMAX Laser 3D. HUR COOLT!? Skärmen var 500 kvm stor. Alltså dubbelt så stor som IMAX-skärmen på Mall of Scandinavia. Vår lägenhet är liksom en femtedel av det. Så sjukt. Dessutom har den en av Europas allra mest avancerade och moderna teknik, både när det gäller ljudsystemet och bilden. Alltid i IMAX-introt så är sloganen ”Watch a movie. Or be part of one” med, och aldrig har det stämt så bra in. Man var liksom i filmen. Ljudet var superbra och man kände varenda vibration.
 
Dessutom tyckte jag att filmen var riktigt bra, trots de ganska dåliga recensioner den fått. Box Office-siffran talar dock för sig (i skrivande stund $798, mot en budget på $170-187, inte illa). Storymässigt var den klart godkänd, speciellt för en film som har så många föregångare ”att leva upp till”. Den var sjuuukt snyggt gjord, och ja, jag tycker att karaktärerna är bra. Andreas var förstås inte lika lyrisk, han tyckte den va helt okej men också väldigt fånig. Egentligen borde jag också tycka det, för en del scener var verkligen bara... just fåniga. Men på nåt sätt så funkade de, haha. Loved it.
 

27 juni, Road Trip, dag 2: Köpenhamn

Gick upp vid 9 imorse och käkade frukost här i lägenheten. Andreas blev sjuk i slutet på förra veckan och är fortfarande inte riktigt pigg. Så typiskt. Han är hostig och har ont i halsen. Så han bestämde sig för att stanna kvar i lägenheten medan vi andra tog tåget till Köpenhamn. Eller ja, först bussen som går precis bredvid lägenhetshuset, så nice. Så buss till Triangeln och sen tåg till Köpenhamn. Så mysig stad. 
 
Vi besökte Zoologisk Have, alltså djurparken i Köpenhamn. Jag besöker ju bara djurparker som aktivt jobbar med bevarandearbete och forskning, och denna djurpark är jättebra när det gäller sådant. De är självklart medlemmar i EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), som bland annat jobbar med avelssamarbete för utforskningshotade djur. Eftersom att många djur tyvärr är extremt utrotningshotade i det vilda så krävs det att människor hjälper till att föda upp dem. Och de djurparker som ingår i avelsprogram samarbetar för att det inte ska bli inavel bland djuren. Många djur är ju utrotningshotade p.g.a. människor, så det är ju tur att det finns människor som vill hjälpa till. Och de måste ju ha någonstans att vara, och få in pengar. Dessutom anser jag att det är viktigt och bra att vi människor får se djur på nära håll och i verkligheten. 
 
Vi hade jättefint väder hela dagen, kring 22-25 grader. På eftermiddagen åkte vi till Reffen. Det är ett street food-ställe på en halvö i nordöstra Köpenhamn. Riktigt mysigt där vid vattnet. Jag köpte en supergod, färskpressad juice med bl.a. morötter, äpplen, jordgubbar och apelsiner. Sen käkade jag en jättenice Falafel Bowl. 
 
Vi var i Köpenhamn hela dagen och kom tillbaka till lägenheten vid 22:15 typ. Mysig dag! 
 

26 juni, Road Trip, dag 1: Malmö

Igår fick vi semester! Tre veckor nu och sen en vecka i augusti när vi ska till Lefkas. 
 
Denna sommar är typ den mest oplanerade för oss. Vi hade kollat på massa olika ställen, men vissa krånglade vid bokningen, vissa hade inga bra flygtider o.s.v. Så för 1,5 vecka sen kom vi spontant på att vi kan ju bila i Europa. Sagt och gjort. 
 
Vissa kanske planerar i flera månader inför en sådan här resa. Men vi kör bara. Hoppas det går bra. Så olikt oss att inte boka boende eller nånting innan. Vi kommer boka längs vägen via telefonen. Spännande. Känns ju bra att vi har bilen (vi tog Andreas bil) i varje fall, hade varit läskigare att åka tåg, och även krångligare tror jag för oss. Nu behövde vi inte tänka så mycket på hur mycket packning vi har. Och vi har en del. 
 
Det enda boende vi bokat (förutom hos Frida och Mikkel i Malmö), är en Premium Lodge på Tropical Islands utanför Berlin. Har velat åka dit i flera år, ända sedan jag såg nån reklam för det på Facebook. Hoppas det är nice! Ser verkligen ut att va helt amazing.
 
Vi har kollat ut vilka städer vi vill besöka i varje fall. Hoppas vi hinner, men tror det kan bli svårt för allt tar nog längre tid än man tror, och vi vill inte skynda liksom. Vi har två veckor på oss, för sen på torsdag vecka 28 ska jag och Emma äntligen åka till bästa London! Kommer bli så amaziiing! 
 
Anyway, vi åkte kring 12:30 idag och kom fram till Frida och Mikkel typ 19:30. Kul att äntligen besöka deras nya lägenhet! Vi käkade och kollade sedan på ”Get Out”, som jag velat se länge då den vann en Oscar för Best Original Screenplay, och var nominerad för ytterligare 3. Blev dock lite besviken, hade hoppats på mer. 
 
Visa fler inlägg