Testament of Youth

Testament of Youth
(2014)
Regissör: James Kent
Manus: Juliette Towhidi
Producenter: Rosie Alison & David Heyman
Baserad på: Boken "Testament of Youth" (1933) av Vera Brittain
Kompositör: Max Richter
Filmfotograf: Rob Hardy
Skådespelare i urval:
Vera Brittain/Alicia Vikander
Edward Brittain/Taron Egerton
Roland Leighton/Kit Harington
Victor Richardson/Colin Morgan
Mr. Brittain/Dominic West
Mrs. Brittain/Emily Watson
Aunt Belle/Joanna Scanlan
Geoffrey Thurlow/Jonathan Bailey
 
"Testament of Youth" (2014) är en väldigt fin film som hamnat lite i skymundan. Trots att den fått fin kritik av kritikerna så blev den ingen box office-hit. Den drog "bara" hem 5,3 miljoner US-dollar på en budget av 10 miljoner US-dollar. Men den är mycket sevärd! Jag tycker mycket om den.
 
Det är den sanna berättelsen om Vera Brittain (Alicia Vikander), en ung kvinna som hamnar mitt i konsekvenserna av första världskriget. Hon växer upp i en bra familj tillsammans med sin bror Edward (Taron Egerton), som hon står mycket nära. Hon är en smart och stark kvinna som går emot normen för unga kvinnor på den tiden, bland annat genom att bli en student på Somerville College, Oxford. Hon umgås mycket med sin bror och hans vänner, däribland den charmige Roland Leighton (Kit Harington). Filmen är väldigt annorlunda då den har en kvinnlig huvudkaraktär och man får följa kriget från hennes sida. Trots det så klarar den nästan inte Bechdeltestet, den blir godkänd men det är knappt. Man får verkligen en inblick i hur svårt det måste ha varit att vara kvinna under kriget. Att inte veta vad som händer med nära och kära, och känslan av hjälplöshet och att man vill göra något. 
 
Jag blev väldigt berörd och gripen av filmen. Alicia är ju helt fantastisk och gör en helt otrolig prestation. Mycket minnesvärd. Jag gillar ju även Taron och Kit, alla har väldigt fin och genuin kemi känns det som. Bra casting av Lucy Bevan.