28 juni, Vilnius dag 1

Nu är vi framme i Vilnius! Tiden är 1 timme före Sverige, så vi åkte från Arlanda 10:50 och sen tog flygresan 1h15min så vi landade strax efter 13 lokal tid. Jag tror faktiskt att jag lyckades somna, för det kändes som att jag typ var mycket längre borta än jag brukar vara. Vaknade dock strax innan landningen för det skumpade som fan och jag mådde verkligen jätteilla. Det hela gick ändå förhållandevis bra, men det var inte kul kan jag säga.

Vi tog taxi till hotellet, vilket kostade 15€ och det tog typ 10 minuter. Hotellet ligger i en gammal byggnad utan hiss (!!!). Vi bor på tredje våningen, men det är väl bara bra med lite trappmotion antar jag. Rummet är iallafall modernt och fint!

Vi började med att käka lunch på en italiensk restaurang precis i närheten av hotellet. St. Valentino heter den. Vi satt utomhus och jag tog en spaghetti med räkor, körsbärstomater och ruccola. Så himla mycket Italienkänsla alltså! Vet inte hur många gånger jag åt den rätten i Rom. Så det var såklart jättegott. Som ni märker så går jag verkligen ifrån min tradition att äta en spaghetti bolognese som första måltid på semestrar. Men pappa tog en sådan. Överlag är det väldigt, väldigt många italienska restauranger och affärer i den här staden! Man ser minst en typ hela tiden.

Det är även väldigt många kyrkor här. Det ska finnas kring 50 kyrkor i city. Och det är inga små, anonyma kyrkor. Nej, runt varje hörn står det en stor, ståtlig kyrka. Väldigt häftigt ändå! Vi var in i flera stycken och många är relativt utsmyckade och detaljerade. I två av dem hölls det mässor och i en var det en konsert precis när vi kom in.

Påvägen in mot själva centrum så gick vi bl.a. förbi Universitetet och Presidentpalatset. Det är inte ens en kilometer in till citykärnan från hotellet.

Vi började med att gå upp i klocktornet utanför den stora katedralen, Vilniaus Arkikatedra Bazilika. Det var först smala stentrappor i trånga gångar, och sen blev det branta trätrappor med jättehöga steg, och dessutom lutade hela trapporna. Jag har inte sett mig själv som höjdrädd men det var faktiskt lite läskigt. Hursomhelst så hade man superfin utsikt över staden när man väl kom upp. Det var massa klockor däruppe, och en av dem slår ett slag en gång i kvarten. Det visste vi inte så vi blev ju typ livrädda när den slog bara några meter ifrån oss! Sen tog vi oss ned för tornet, vilket var om möjligt ännu läskigare. Och sen besökte vi katedralen.

Efter det så traskade vi uppför slottskullen. Det finns en typ hiss, för det är jäkligt brant. Men det var en stenlagd gång som liksom går runtom kullen så det var inte så farligt att promenera ändå. Därifrån hade vi såklart också jättefin utsikt. Man såg de Tre Korsen som står på kullen bredvid, floden Neris och ån Vilnia samt St. Peter och St. Pauluskyrkan som ligger längsmed ån en bit bort från stan. Man såg även den nybyggda stadsdelen på andra sidan floden. Där var det skyskrapor och moderna byggnader, medan "vår" sida, där de allra flesta sevärdheter ligger, mestadels har gamla hus och byggnader.

Sen gick vi över floden och traskade en sväng på andra sidan. Efter det gick vi tillbaka förbi katedralen och promenerade längsmed den kända gatan Pilies gatve. Längsmed den så ligger massa restauranger, uteserveringar och små butiker. Vi gick även förbi Stadshuset. Vi tog en varsin öl på en uteservering innan vi fortsatte ned mot Gate of Dawn. Det är den enda kvarstående av fem stadsportar som byggdes i början av 1500-talet. Vi ska besöka den invändigt någon dag också. Det ska finnas en målning av the Blessed Virgin Mary som är känd över hela världen där.

Sen promenerade vi uppför Sv. Dvasios gatve och då gick vi förbi försvarsverket vid den kvarvarande delen av stadsmuren. Vi ska försöka besöka den invändigt också. Sen hamnade vi på nån kulle där man hade fin utsikt över staden och slottskullen. Det är ganska backigt här, alltså inte så branta backar men det är inte direkt en platt stad. Alla gator är kullersten, antingen vanliga platta eller mer som stenar, alltså rundade och så.

Sen besökte vi stadsdelen Uzupis. Den jämförs med Montmartre i Paris och Christiana i Köpenhamn. Stadsdelen är skämtsamt självutnämnda till en egen republik och är kända för sin konst. Får skriva mer om den stadsdelen sen.

Efter det blev det middag på en grekisk restaurang på Pilies gatve. Sen gick vi till hotellet. Vi kom väl hit vid 22:30 och imorgon ringer klockan 7:30.

Många sevärdheter och byggnader vi har sett och besökt idag ligger i Gamla Stan, vilket är en av Europas allra största och mest kända.

Btw namnen på alla byggnader och grejer är ju så jäkla svåra att uttala och stava till och jag orkar inte googla hela tiden för jag är trött och varje sådant här blogginlägg som jag skriver när jag är utomlands tar mer än 1 timme, så det får bli lite slarvigt och inte så detaljerat med information nu #världenslängstamening

Btw igen. Ogillar skarpt den nya appen för bloggen alltså. Det blir inte fler bilder är såhär eftersom att appen är sämst.