Vecka 1

Då är den första veckan av mitt nyårslöfte avklarat. Tänkte göra en sammanfattning för min egen skull, och för er som är intresserades skull. De mest intressanta ämnena (enligt mig) får en lite mer utförlig presentation. Men då det tar extremt lång tid att skriva ett sådanthär inlägg så skriver jag oftast bara en liten del av allt jag läst. Går inte in på det djupa här utan bara basic facts. (Förutom det första ämnet). Jag vill försöka upprätthålla detta, men får se. Jag kommer nog åtminstone presentera vad jag läst iallafall, för att jag själv ska komma ihåg också. Har jag sagt att jag älskar statistik, listor och sådant?
 
 
1/1 The Essex 
The Essex var ett valskepp från Nantucket, Massachusetts, USA. George Pollard var kapten och Owen Chase var förste styrman. Thomas Nickerson, en skeppsgosse, var den yngste ombord med sina 14 år. The Essex lämnade Nantucket den 12 augusti 1819 för att jaga valar. Man hade nämligen kommit på att det fanns olja i kaskelotvalarnas huvuden. Denna olja användes bl.a. till ljus, tvål, smörjmedel och som bas i kosmetiska krämer. Oljan var mycket eftertraktad, och den stora jakten på valar ledde såsmåningom till att kaskeloten idag är listad som sårbar av IUCN. 
 
Efter flera månader utan någon större jaktlycka så bestämde sig besättningen för att testa en ny jaktplats som de hade hört rykten om. Där skulle det finnas jättemånga valar, men problemet var att platsen låg väldigt långt ifrån land, och de öar som fanns däromkring ryktades vara bebodda av kannibaler. De åkte ändå, men väl på plats gick flera dagar utan att några valar syntes till. Tillslut dök de upp och jakten började. Owen Chases valbåt (en mindre båt som några män åkte ut med för att jaga) skadades av en val de höll på att fånga, så de var tvungna att åka tillbaka till the Essex för att reparera den. Då dök en onormalt stor kaskelotval upp, den kan ha varit uppemot 26 meter lång (att jämföra med det genomsnittliga 18 meter). Den attackerade skeppet flera gånger, vilket gjorde att skeppet började sjunka. Då var de 3700 kilometer från Sydamerikas västra kust. Som "tur" var så kunde besättningen under två dagar samla ihop nödvändigheter från skeppet innan det sjönk. Sen gav de 20 männen sig iväg i tre små valbåtar som ständigt tog in vatten.
 
Efter två veckor var maten slut, den var dessutom till stor del förstörd av havsvattnet. Sen började männen dö av törst, men kort efter tog de sig iland på obebodda Henderson Island. Om de hade kommit iland på Pitcairn, drygt 16 mil därifrån, hade de fått hjälp då ön var bebodd och civiliserad. På Henderson Island hittade de en liten sötvattenskälla och de kunde äta fåglar, ägg och krabbor. Men efter en vecka hade de nästan tagit slut på öns matförråd, och förstod att de skulle svälta ihjäl om de stannade kvar. De bestämde sig för att ge sig iväg igen, men tre män stannade kvar. Detta var den 27 december 1820, och deras skepp hade sjunkit den 20 november.
 
Det var tre valbåtar som lämnade Henderson Island. Den ena leddes av Owen Chase, och hade ytterligare fem män med sig, däribland Thomas Nickerson. Den andra båten leddes av George Pollard, och hade ytterligare 7 män. Den sista båten hade 3 män. Båtarna kom ifrån varandra. Chases båt hittades och räddades av det brittiska valskeppet Indian den 18 februari, alltså nästan 2 månader efter att de lämnade ön. Då hade 3 av männen dött, och de andra var tvungna att äta liken för att överleva. Männen i Pollards båt började också dö, och de resterande männen tvingades också äta liken. Den 1 februari var situationen desperat, och de drog stickor om vem som skulle offra sig så att de andra kunde äta honom. Kapten Pollards kusin drog nitlotten och blev skjuten. Deras båt hittades och räddades av ett valskepp från Nantucket, Dauphin, den 23 februari. Då var det vara Pollard och en man till kvar. Den sista båten försvann och alla tre män i den befaras ha dött till havs. Efter att det kommit fram att tre män hade stannat på Henderson Island så skickades ett skepp dit, och otroligt nog fann de männen där, levande. Åtta män överlevde denna resa. 
 
Jag tycker att detta är en mycket fascinerande historia och helt otroligt att de överlevde så länge utan mat och vatten mitt ute på havet i oftast gassande sol. Naturens största ironi måste vara att havsvatten är salt. "Moby-Dick; or, The Whale" (1851) är en roman av Herman Melville som är baserad på denna händelse. Den anses vara en av amerikansk litteraturs största noveller. Jag har den och vill läsa den snart. 
 
Sketch av the Essex av Thomas Nickerson
 
 
2/1 Haven
Jag fortsatte lite på samma tema genom att läsa mer om haven. Det finns ju typ hundratals underkategorier, som t.ex. salthalt, medelhav och randhav, ekosystem, vågor, tsunamis och förorening av havet. Basic facts är iallafall att haven täcker ca 70 % av jordens yta och salthalten ligger på omrking 3,5 %. Haven har väldigt stor artrikedom, från de minsta bakterier till det största nu levande djuret, blåvalen. 
 
Panoramafoto över en vik på Mallorca, fotat av mig
 
 
3/1 Färgsystem
Vi läste lite om olika färgsystem i skolan, så jag repeterade dem lite. I additiv färgblandning utgår man oftast från svart och sedan lägger man oftast till RGB (rött/red, grönt/green och blått/blue). Svart är ju avsaknaden av ljus, och vitt är lika mängd av alla färger. Subtraktiv färgblandning utgår från en ljuskälla där ljuset filtreras. De primärfärger man oftast använder är cyan, magenta och gult, samt en keycolor som oftast är svart. Dessa kallas för CMYK. I skrivare är det t.ex. vanligt att man har CMYK och de färgerna kan framställa alla färger genom att tillverka rätt blandning. Som ni ser på bilderna så består t.ex. magenta av rött och blått, och det gula får man fram genom att blanda grönt och rött. NMI/HSV står för Nyans, Mättnad och Intensitet/Hue, Saturation and Value. Detta färgsystem används oftast i datorprogram som t.ex. Photoshop. Nyansen är själva "färgen", så att säga, mättnanden är hur stark den ska vara mot det vita, alltså typ hur ljus kanske man kan säga, och intensiteten är hur stark den ska vara mot det svarta, alltså hur mörk den ska vara. 
 
Additiv färgblandning, subtraktiv färgblandning, CMYK och NMI/HSB
 
 
4/1 Fjällräv
Fjällrävar är enligt mig ett av de allra vackraste djuren som finns, speciellt i sin vinterpäls. De förekommer i Arktis och angränsande områden, som t.ex. Sverige då. De är listade som Livskraftiga av IUCN. Men trots det finns det hot mot arten, som t.ex. den rådande bristen på smågnagare som de livnär sig på. För 100 år sedan fanns det många fjällrävar i Sverige, men redan 1928 var stammen hårt reducerad, dels p.g.a jakt för deras päls. Därför fridlystes arten i Sverige 1928. Fjällrävar har extremt tät päls och tål kyla ned till -50 grader. Under lämmelår (då det finns god tillgång på lämlar som fjällrävar äter) så kan en hona föda upp till hela 18 valpar!
 
Fjällräv, foto av fellesfjellrev.se
 
 
5/1 Hong Kong
Hong Kong är en särskild administrativ region (SAR) i södra Kina. Det är en stad jag skulle vilja besöka någon gång i livet (men å andra sidan vill jag väl besöka de flesta stora städer...). Hong Kong är 1104 kvadratkilomter stort, alltså något mindre än Öland med sina 1347 kvadratkilometer. Den stora skillnaden är dock befolkningen. På Öland bor 25 179 personer och i Hong Kong bor 7 234 800 personer. Ja, du läste rätt. ÖVER SJU MILJONER. Som ni ser på bilden finns det alltså betydligt fler skyskrapor i Hong Kong än på Öland, såklart. Det är väl så alla får plats. Men ändå. När man läser om att det är så många brott i andra länder så tänker man kanske inte på att det oftast bor så sjukt mycket fler folk i andra länder, jämfört med Sveriges 9,8 miljoner. Som t.ex. så brukar ju Sverige alltid hamna i toppen över de länder där det sker flest våldtäkter. Ja, det sker otroligt många fler i Indien, t.ex., men då bor det också 1,2 miljarder människor där. Så det är större chans att det händer i Sverige. Men sen beror det självklart också på hur pass noggrannt våldtäkterna registreras. Sverige för ju relativt bra brottsstatistik. Men ja, nu var det ju inte det detta skulle handla om. Men som ni ser så är det lätt när jag läser om nåt att halka in på något annat. 
 
Hong Kong, foto av the Telegraph, UK
 
 
 
6/1 Katharine Hepburn
Katharine Hepburn är den enda som någonsin vunnit 4 Oscars i en skådespelarkategori. Hon föddes den 12 maj 1907 i Hartford, Connecticut, USA, och dog den 29 juni 2003, 96 år gammal. Hennes karriär varade i mer än 60 år. Hon hade det kämpigt först och blev sparkad från flera teaterproduktioner. Det var många som inte trodde på henne, men hon gjorde ändå relativt bra ifrån sig på Broadway och fick en del fina recensioner. Efter några år blev hon mer intresserad av Hollywood och filmindustrin. Hon fick en Oscar för sin tredje film, "Morning Glory" (1933), men sen blev det flera floppar på rad. Men sen fick hon ytterligare 8 Oscars-nomineringar plus 3 vinster, alltså 12 nomineringar sammanlagt. 
 
Katharine Hepburn, foto av shortescapes.net
 
 
7/1 Flygplan
Ibn Firnas gjorde det allra första försöket till kontrollerad flygning redan år 875! Det var mer som en fallskärm, men ändå. Han saknade dock en fungerande konstruktion för en kontrollerad nedstigning så han störtade men överlevde. Leonardo da Vinci (1450-1519) skissade på de första flygplansliknande konstruktionerna; en mandriven, flaxande konstruktion, en helikopter samt en fallskärm. Det fanns dock ingen drivkälla för att få upp dem i luften så de blev inte mer än skisser. De första experimenten med varmluftballonger skedde under 1700-talet. Under slutet på 1800-talet experimenterades på många håll med flygning. De amerikanska bröderna Wright experimenterade med flera modeller under slutet av 1800-talet, och 1903 lyckades de göra den första flygningen. Efter det skedde utvecklingen mycket snabbt. Sveriges första plan byggdes 1909-1910. Det första reguljärflyget invigdes 1919 och gick mellan London och Paris. 
 
Flygplan, foto av Aftonbladet Viralt
  
 
8/1 Megalodon
Megalodon är en utdöd fisk som antas ha levt för 25-1,5 miljoner år sedan. Den kan ha varit uppemot 20 meter lång utifrån de fossiler som hittats. Den största rovfisken idag är vithajen som är runt 4-5 meter långa. Eftersom att megalodonens skelett var av brosk (som de flesta andra hajar) istället för ben så är fossilen dåligt bevarade, så de flesta fossila fynden är tänder. Men dessa fossil har hittats runtom hela världen. De flesta forskare är överens om att arten är utdöd, men flera kryptozoologer tror att den existerar, dock utan konkreta bevis. Men stora delar av haven är ju outforskade. Så vem vet. 
 
Megalodon illustration, av sharkesider.com
#1 - - sofia:

The Essex var spännande att läsa om. Praktiskt att jag också får ta del av lite information om allt möjligt. Även om flera ämnen skummades pga ointresse. ;) Men The Essex föll ju mig ganska väl i smaken. :)

Svar: Haha jag är själv inte nödvändigtvis intresserad av alla ämnen, läser bara lite random saker för att få med lite av allt liksom. Men har lätt att bli intresserad när jag väl börjar läsa! Du måste se "In The Heart of The Sea" isåfall :D
Sofie Lindberg

#2 - - Katja:

Mycket bra! Intressant läsning om de där skeppet och hong kong :)

Svar: Va kul att du uppskattade det! :) Tog dock mycket längre tid att skriva än jag trodde haha, så får se hur det blir i fortsättningen. Kanske inte blir så intressant när man bara skriver det mest grundläggande, men ändå.
Sofie Lindberg