My thoughts about the ceremony

Sådärja, nu har jag sovit en stund och tänkte utveckla föregående inlägg lite (mycket) mer. Kan ju börja med sändningen från Aftonbladet. Den var mycket, mycket bättre än sändningen från SVT förra året (men det säger ju iochförsig inte så mycket med tanke på hur totalt kass den var). Jag kollade inte på försnacket, utan började kolla runt 1 när röda mattan-minglet började. Varje gång det blev reklampaus i USA så klipptes det tillbaka till Aftonbladets studio. Det var såklart mycket prat om kläderna då. Det var tråkigt att de tog bort ljudet på röda mattan-intervjun med Saoirse Ronan för att istället prata om kläder, dock. Dessutom var det en i studion som aldrig kunde uttala Saoirses namn rätt. Under själva ceremonin så klippte de också tillbaka till studion när det var reklam, och då upprepade de typ bara vad som nyss hänt. För alla som inte förstår engelska och inte kunde se själva vilka som vann, men ändå kollade på galan typ!? De pratade också en hel del om vilka de själva trodde skulle vinna. Inte så relevant i en sådan sändning.
 
Som jag skrev i föregående inlägg så gissade jag rätt i 9 av 16 kategorier. Det tycker jag ändå var bra gjort av mig som egentligen inte kan något om film utan bara är ett stort fan, typ. Av de 7 som jag hade fel i, så var det den jag hade på andraplats som vann i 5 kategorier. Måste skryta lite som ni märker. De 2 som jag hade helt fel på var den största kategorin, Best Picture, samt Best Original Screenplay. "Spotlight" vann båda de kategorierna. Så det var ju intressant att Alejandro G. Iñárritu vann Best Director, men inte Best Picture. Kul att Michael Keaton var med i både "Spotlight", och förra årets vinnare av Best Picture; "Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)". 
 
Jätteroligt förstås att Alicia Vikander vann Best Supporting Actress. Som ni vet så tycker ju jag att det var en leading och inte supporting roll, men om hon hade varit nominerad i leading-kategorin hade hon kanske inte vunnit. Senast en svensk vann en Oscar i en skådespelarkategori var Ingrid Bergman i samma kategori för "Murder on the Orient Express" (1974). 
 
Jag blev typ gladast för Brie Larsons skull, samt för Emmanuel Lubezki. De vann i Best Actress respektive Best Cinematographer. Bådas jobb är bland det allra, allra bästa jag någonsin sett. Sen blev jag självklart glad för Leonardo DiCaprios skull. Jätteroligt och verkligen bra jobbat av honom i "The Revenant". 
 
Det var även kul att "Inside Out" vann Best Animated Feature Film. Jag har dock inte sett någon annan av de nominerade i den kategorin, men "Inside Out" är väldigt bra. 
 
Själva galan då. Chris Rock var ju värd, och jag tycker att det var alldeles, alldeles för mycket tjat om #oscarssowhite. Hela hans öppningsmonolog handlade om det. Alltså inte på sett seriöst sätt typ, utan det skulle vara skämtsamt och roligt. Och han lade in saker heeela tiden. Även andra presenterare gjorde det. Jag förstår ju att någon skrivit deras manus, but that's not the point. Typ istället för att säga "we're back" efter en reklampaus, så sa Chris en gång "we're black". Han presenterade ett helt videoklipp där han intervjuade svarta människor i Compton om mångfald och årets nominerade filmer, ett annat klipp visade alla Oscarsnominerade filmer för Best Picture med inklippta svarta människor och ytterligare ett klipp hette "Black History Month" av Angela Bassett om Jack Black, och generellt handlade typ hela galan om det (på ett skämtsamt sätt). Självklart förstår jag att de måste nämna det, men för mig var det på tok för överdrivet. T.o.m. när Chris Rock skulle introducera In Memoriam, där filmprofiler som gått bort under det senaste året hyllas, så sa han typ att årets In Memoriam kommer bara innehålla svarta människor som blev skjutna av polisen påväg till bion. Hela grejen är ju ett seriöst ämne överhuvudtaget, tycker det var dumt att skämta alldeles för mycket om det. Eller är det bara jag? En tråkig sak var att "Room" fick en så ovärdig presentation. Kort och gott bara "a room full of white people". Wtf!? Cheryl Boone Isaacs (en svart kvinna) är the President of AMPAS (som anordnar Oscarsgalan) och hon höll ett seriöst tal angående mångfald. Så det var ju bra!
 
Don't get me wrong. Jag är absolut för mångfald. Jag har inte tagit upp det ämnet i min blogg än, men eftersom det har varit årets största snackis i Oscarssammanhang (eller kanske delat med Leonardo DiCaprio), så lär jag väl diskutera det. Jag tycker självklart att svarta skådespelare ska uppmärksammas i lika hög grad som vita. Men eftersom att skådespeleri är en smaksak så är det ju jättesvårt att veta om AMPAS är rasistiska, eller om vita personer helt enkelt stod för de bästa prestationerna just iår. Btw, om det alltså nu är någon som inte vet så är folk väldigt upprörda över att alla nominerade skådespelare iår är vita, och så var även fallet förra året. Men dels så finns det faktiskt fler vita skådespelare än svarta, så problemet ligger väl snarare där. Får inte svarta samma chanser som vita att göra stora och välskrivna roller? Vidare så tycker jag att man isåfall måste peka på en svart skådespelare som gjorde en bättre prestation än någon av de vita skådespelarna som nominerades i den kategorin. För även om en svart skådespelare gjorde sitt livs bästa roll och var helt fantastisk, så är finns det bara 5 platser och det kan ju vara så att de 5 som blev nominerade faktiskt gjorde en bättre prestation, enligt the Academy. 
 
Chris Rock är ju komiker och drog mest massa skämt, men han tog upp en sak (dock på ett skämtsamt sätt) som ändå är tänkvärd. Han sa typ att för att få svarta att bli nominerade, så får man skapa en "black category". Han menade att det finns ju manliga och kvinnliga kategorier, men vad är anledningen till det? Håller nog med, alltså om manliga och kvinnliga kategorier, men det skulle kännas konstigt att kvotera in svarta bara för att få mångfald. Det finns ingen riktig anledning till att dela upp skådespelarprestationer i manliga och kvinnliga. I t.ex. idrottssammanhang så är det uppdelat, men det beror nog på att män och kvinnor faktiskt inte har samma fysiska förutsättningar. Dock är det ingen hemlighet att de tunga storrollerna går till män, och att filmer i mycket större utsträckning handlar om män än kvinnor. Men finns det en kvinnlig kategori för att ge kvinnorna en chans att synas, eller? Varför finns det inte en kvinnlig och en manlig kategori för regi? Hittills är det bara en enda kvinna, från alla 88 år, som vunnit en Oscar för Best Director. Det är Kathryn Bigelow för "The Hurt Locker" (2008). Det är absolut allra, allra flest män som är regissörer, och det har inte alls varit många kvinnor nominerade i den kategorin. Så  det är samma sak där som med svarta skådespelare. Dels kanske de inte får samma chans att synas som manliga regissörer/vita skådespelare, och dels så kanske de manliga regissörerna och de vita skådespelarna gjorde bättre jobb de åren. 
 
En annan minnesvärd sak var såklart när Joe Biden introducerade Lady Gaga med låten "Til It Happens to You". Den medverkar i dokumentären "The Hunting Ground" som handlar om sexuella övergrepp. Joe pratade om ämnet och uppmanade folket att ta ställning. Låten i sig är också väldigt bra. Det var ett mycket starkt framträdande av Lady Gaga. Med sig på scenen hade hon flera personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Väldigt gripande och känslosamt.
 
Vidare tycker jag att de presenterade de nominerade på ett mycket bra sätt, med klipp från filmerna i alla kategorier och några korta ord om skådespelarna.
 
Ja, och självklart tjatade Aftonbladets studio alldeles för mycket om att Leonardo borde få en Oscar. Att "nu är det dags", "kommer han äääntligen få den?", "han förtjänar det"... Well, obviously så förtjänar alla nominerade en Oscar för de var bland de 5 bästa av hundratals prestationer det året. Ja, jag vet att man kan förtjäna det "mer eller mindre". Men det var inget prat (under galasändningen) om att någon annan i den kategorin faktiskt också gjort ett bra jobb, trots att Leo var bäst. Bl.a. sa de (skämtsamt) i studion att Leo borde få en Oscar för sitt stone-face och att han inte verkar bry sig. Men vad ska han göra? Ska han gå runt och klaga på att han inte har vunnit en Oscar? Ska han gråta ut någonstans? Ska han dissa de andra som vann de åren han var nominerad? Det kan ju faktiskt vara så att Leo också tycker att Matthew McConaughey, Forest Whitaker, Jamie Foxx och Tommy Lee Jones gjorde riktigt starka prestationer. Lars Wallin var väl den enda i studion som faktiskt sa den vettiga saken att flera skådespelare har massa nomineringar men ingen Oscar. Läs gärna mina tidigare inlägg om detta här och här.
 
För övrigt var det en ny grej på galan iår. De nominerade hade i förhand fått lista namn på personer de ville tacka, och dessa namn rullade längst ned i rutan för att ge vinnaren mer tid till att prata om annat, typ. Men självklart tackade vinnarna ändå folk, vilket jag tycker är bra då det ändå är "tacktal". Men Leonardo gjorde en bra grej som pratade länge om klimatförändringarna. Men det skulle han nog ha gjort ändå, med tanke på hans tidigare tacktal. Men ändå, bra gjort! Vidare fick nog förresten Leonardo de längsta och största applåderna. De hade nog inte slutat om han inte hade börjat prata. Kul!
 
Kul att "Mad Max: Fury Road" tog hem 6 av de 10 Oscars de var nominerade för. Min favorit "The Revenant" vann 3 Oscars av sina 12 nomineringar. Den tredje och sista filmen som vann fler än 1 Oscar är "Spotlight". 
 
Hursomhelst, stort grattis till alla vinnare! Nedan är vinnarna i skådespelarkategorierna.
 
Mark Rylance, Brie Larson, Leonardo DiCaprio och Alicia Vikander
#1 - - Katja:

Bra att du inte tittade på uppsnacket för de var helt värdelöst stundtals.. Dom pratade i mun på varandra och vissa andra störiga moment 😁 Orkade dock inte sitta uppe å titta så tack för sammanfattning av galan 👍😉

Svar: Haha jaha åh va drygt 😝 Ja de sa ju även massa småfel hela tiden, alltså faktafel. Så irriterande. Skönt o veta att jag inte missade så mycket då!
Sofie Lindberg