Sophie's Choice, Schindler's List & The Pianist

Nu efter Warszawa vill jag passa på att rekommendera 3 fruktansvärt bra och gripande filmer med anknytning till Polen under andra världskriget. Alla 3 bjuder på extremt bra skådespeleri och starka karaktärer. Alla 3 är multi-prisbelönta och väldigt sevärda. 
 
Sophie's Choice
1982
Regisserad av: Alan J. Pakula
Skådespelare: Meryl Streep, Kevin Kline, Peter McNicol m.fl.

Oscar: 1 vinst, ytterligare 4 nomineringar
Golden Globe: 1 vinst, ytterligare 2 nomineringar
BAFTA: 2 nomineringar
 
 "Sophie's Choice" handlar om Sophie, en polsk jude som överlevde koncentrationslägrena. Hon bor nu i USA tillsammans med Nathan, som har ett hett temperament och är rätt ostabil. De blir vänner med Stingo. Med tiden lär sig Stingo mer och mer om Sophies hemska förflutna.
 
Meryl Streep gör en av sina starkaste och mest känslosamma roller i den här filmen, enligt mig. Hon vann sin andra Oscar för rollen som Sophie. Hon lärde sig inte bara att bemästra en polsk accent, utan lärde sig även att tala polska och tyska. 
 
 
 Schindler's List
1993
Regisserad av: Steven Spielberg
Skådespelare: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley m.fl.

Oscar: 7 vinster, ytterligare 5 nomineringar
Golden Globe: 3 vinster, ytterligare 3 nomineringar
BAFTA: 7 vinster, ytterligare 6 nomineringar
 
 "Schindler's List" är baserad på den sanna historien om Oskar Schindler, en tysk affärsman som går emot de andra tyskarna genom att skapa en slags fristad för judarna i sin fabrik. Han lyckades rädda över 1000 judar från att gasas ihjäl i koncentraionslägrena. 
 
Den här filmen ligger på sjätteplats på IMDBs lista över de mest populära filmerna i hela världen, framröstad av användarna själva. Jag kan förstå varför. Den är svartvit och det ger verkligen en bra effekt. Liam Neeson gör en bra roll som Oskar Schindler, men Ralph Fiennes är riktigt grym. Han gick upp 13 kg för rollen och det känns läskigt att han är så trovärdig i en sån hemsk roll som nazisten Amon Goeth. 
 
 
The Pianist
2002
Regisserad av: Roman Polanski
Skådespelare: Adrien Brody m.fl.

Oscar: 3 vinster, ytterligare 4 nomineringar
Golden Globe: 2 nomineringar
BAFTA: 2 vinster, ytterligare 5 nomineringar
 
"The Pianist" handlar om Władysław Szpilman, en polsk jude och musiker. Filmen är baserad på Władysławs självbiografiska bok med samma namn. Tyvärr dog den riktige Władysław medan filmen fortfarande var i förstadiet av produktionen. Filmen handlar om hur Władysław kämpar för att överleva i det totalförstörda Warszawa-gettot under andra världskriget. 
 
Fruktansvärt gripande och otroligt skådespeleri av Adrien Brody. För sin roll som Władysław vann han en Oscar, vilket gjorde honom till den yngste vinnaren någonsin i kategorin för bästa manliga huvudroll. Han är fortfarande den enda under 30 som vunnit i den kategorin. För att förberda sig för rollen och skapa en känsla av att ha förlorat allt gick han ned 14 kg, såg inte på tv och sålde både sin bil och sin lägenhet. Han lärde sig också att spela piano för rollen.
Visa fler inlägg