Band of Brothers

Band of Brothers
(2001)
Antal säsonger: 1
Antal avsnitt: 10
Baserad på: Boken "Band of Brothers" (1992) av Stephen E. Ambrose
Exekutiva producenter: Steven Spielberg & Tom Hanks
Skådespelare i urval:
Richard "Dick" Winters/Damian Lewis
Lewis Nixon/Ron Livingston
Carwood Lipton/Donnie Wahlberg
Donald Malarkey/Scott Grimes
Darrell "Shifty" Powers/Peter Youngblood Hills
Eugene "Doc" Roe/Shane Taylor
Lynn "Buck" Compton/Neal McDonough
Herbert Sobel/David Schwimmer
Harry Welsh/Rick Warden
John Janovec/Tom Hardy
Henry Jones/Colin Hanks
James Miller/James McAvoy
Burton "Pat" Christenson/Michael Fassbender
 
 
Inser att jag inte gjort ett inlägg om Band of Brothers, och det måste jag ju självklart göra! Världens näst bästa serie, enligt IMDbs användare, och det har den varit väldigt, väldigt länge, ja så länge jag kan minnas i varje fall. Tidigare låg Planet Earth på första plats, men har nu halkat ner till tredje plats till förmån för Planet Earth II. Dock är inte Band of Brothers min personliga näst bästa serie, men tycker fortfarande att den är riktigt bra och sevärd.
 
Serien gjordes för HBO och finns på HBO Nordic, och vi har även DVD-boxen. Serien är baserad på Stephen E. Ambroses bok med samma namn från 1992, vilken i sin tur självklart är baserad på verkliga händelser i andra världskriget. Frasen "Band of Brothers" kommer för övrigt från det berömda St Crispin's Day Speech från William Shakespears pjäs "Henry V", framfört av Henry V innan the Battle of Agincourt. Det talet framförs förresten av Tom Hiddleston i The Hollow Crown-serien (2012-), som för övrigt också är en grym serie. Dessutom kunde jag det talet utantill en gång i tiden, när jag läste retorik och English history. Kanske får ta och öva in det igen. 
 
Serien fokuserar på amerikanska Easy Companys bedrifter i andra världskriget. Man får följa dem genom de 10 avsnitten från deras grundutbildning till landsättningen i Europa och genom flera olika platser, ända till krigets slut. Fantastiskt upplägg då varje avsnitt har typ ett tema eller fokus, och man får följa flera olika personer. Vissa är mer huvudkaraktärer, men det är ändå inte lika tydligt som i andra serier. Just i denna serie funkar det bra tycker jag, även om jag generellt är för att ha specifika huvudkaraktärer.
 
Förutom bra skådespelare så är denna serie främst grym på grund av hur otroligt, otroligt realistisk den känns. Helt amazing. Otroligt välgjorda stridsscener i allt från ljud och filmning till känslor hos karaktärerna och det rent visuella. Grymt jobb med återskapandet av miljöer, kläder, fordon, ja, allt. I'm impressed.  
 
Sen är det förstås en väldigt tänkvärd serie, och egentligen väldigt hemsk, såklart, eftersom den är baserad på verkliga händelser. Varje avsnitt börjar med flera olika, äldre män som pratar om olika händelser som de själva var med om i kriget. I det sista avsnittet får man veta vilka de är, och då har man alltså följt de yngre karaktärerna med deras namn genom hela serien. Himla bra gjort, det förstärkte verkligen känslan. 
 
Serien vann 1 av 3 Golden Globe-nomineringar, för Best Miniseries or Motion Picture Made for Television. Vidare vann den 6 Emmys av hela 19 nomineringar! Hur grymt!? För en miniserie på bara en säsong. Awesome. 
 
Älskar att flera av mina favoritskådespelare hade mindre roller i serien. Detta var alltså innan de var så kända som de är idag. Bl.a. Tom Hardy, Michael Fassbender och James McAvoy. Sen var även Colin Hanks och Simon Pegg med, och Tom Hanks (som var exekutiv producent) gjorde två olika cameos. Sen gillar jag ju förstås Damian Lewis, som gjorde en av huvudrollerna. 
 
John Janovec/Tom Hardy, Richard "Dick" Winters/Damian Lewis, Burton "Pat" Christenson/Michael Fassbender, James Miller/James McAvoy
 
 
Harry Welsh/Rick Warden, Lynn "Buck" Compton/Neal McDonough, Lewis Nixon/Ron Livingston, Richard "Dick" Winters/Damian Lewis