The Hollow Crown

En annan bra serie är The Hollow Crown (2012) av brittiska BBC Two. Serien består i dagsläget av 4 avsnitt som är ca 2 timmar vardera. Serien är baserad på 4 Shakespeare-pjäser: Richard II (1595), Henry IV, Part 1 (1597), Henry IV, Part 2 (1596-1599) samt Henry V (1599). Pjäserna är i sin tur såklart baserade på de verkliga kungarna och deras historier.

I och med mitt intresse för gamla engelska kungar, och engelsk historia överhuvudtaget, så passar denhär serien mig utmärkt. Det märks att serien är baserad på Shakespeare-pjäser, för det är långa monologer och gammaldags språk, riktigt skickligt gjort. Vidare så är ju Tom Hiddleston en av mina favoritskådespelare, och han är riktigt grym i denna serie. 

Så Richard II var alltså kung av England mellan 1377 och 1399. Han blev avsatt av sin kusin Henry IV, och dog ett år senare, troligen blev han mördad. Henry IV regerade till 1413 då han dog efter en tids sjukdom. Hans son, Henry V, tog då över och regerade till sin död 1422. Richard kom från House Plantagenet, och Henry IV och hans son Henry V kom från Lancaster-grenen av House Plantagenet, så Henry IV var den första från House Lancaster att bli kung. 
 
King Richard II/Ben Whishaw, King Henry IV/Jeremy Irons, King Henry V/Tom Hiddleston