17 september, Cypern dag 1

Äntligen dags för massa sol och bad på underbara Cypern! 
 
Det är alltså jag, Andreas och hans syskon Tobbe och Therese, deras pappa Pelle samt Thereses kille Andreas.
 
Vi åkte hemifrån vid 4 imorse. Jag, Andreas och Tobbe i Andreas bil, och Pelle, Therese och Andreas i Pelles bil. Vi parkerade på P1 igen, är liksom vår favvoparkering nu I guess. De andra parkerade på en annan parkering och så möttes vi upp på Arlanda.
 
Vi åker med Tui, så vi checkade in och lämnade våra väskor, sen gick vi igenom säkerhetskontrollen och så käkade vi frukost och jag slängde i mig en Postafen. Sen var det lång kö till passkontrollen, drygt.

Känns ju extra skönt att åka när det regnade på Arlanda. Byter ut 13 grader mot 33. Nice. 
 
Planet lyfte i tid, 7:40. Jag och Andreas satt på rad 12, och de andra satt längre bak i en annan sektion. Jag totaldäckade. Vaknade till när frukosten kom, käkade lite (var ingen höjdare, vi som haft sån tur med flygplansmaten på sistone), och däckade igen. Jag sov verkligen. Vaknade då och då när Andreas lyfte upp mitt huvud som hela tiden trillade ner från hans axel (som jag använder som kudde, under en ihoprullad tröja). Sen vaknade jag när vi slog i marken. Skönt.
 
Vi landade strax innan 13:00 lokal tid, vilket är strax innan 12:00 svensk tid. Va väldigt tung i huvudet och allmänt seg, men mådde inte illa i varje fall. 
 
Sen var det en passkontroll igen, och det var verkligen världens sämsta kösystem. Sen funkade det ändå inte att självscanna, och det tog sååå lång tid för all personal att kolla passen. 
 
Sist jag var här var för 4 år sedan, sommaren 2014. Då bodde jag och Andreas hos Frida i Protaras, och mamma och pappa bodde på hotellet där Frida jobbade. Innan dess var jag här med familjen 2001, då bodde vi i Ayia Napa. 
 
Anyway, vänta på bagaget och sen äntligen ut mot transferbussen. Den gick direkt till hotellet, inga andra stopp på vägen och alla på bussen skulle till vårt hotell. Det tog kanske 30-40 minuter, så helt okej. 
 
Hotellet heter Mare Village by Atlantica och det är ett Blue Star-hotell. Atlantica är en av de ledande hotellkedjorna i Grekland, och den största på Cypern. 
 
Som namnet antyder så är det som en liten by med 261 rum fördelade i byggnader utspridda över området. Det går en huvudväg i mitten där bilar och bussar till hotellet kan köra. Man kommer bara ner till en parkering och sen kommer stranden, så det är ingen obehörig trafik här. Hela hotellområdet ligger avskilt, och precis på stranden då. Det är riktigt fint och mysigt! Massa små grönområden överallt också.
 
Sen finns det lite sportområden, t.ex. utegym, pingis, minigolf, tennis och volleyboll. Finns även ett mindre gym inomhus, en lekplats, samt en mini market med vattenleksaker och snorklar, simglasögon, badkläder, badtofflor, drycker (även alkohol), snacks, souvenirer, ja, allt det vanliga. 
 
Jag och Andreas bokade ett rum med direktutgång till pool. Sååå fint och nice! Är så himla nöjd. Så vi delar den poolen med 4 andra rum, och sen finns det ju den stora huvudpoolen nere vid huvudbyggnaden. Så vissa av byggnaderna här på området har anslutande pooler. Det är så fint att promenera omkring här. Förutom huvudvägen i mitten som jag nämnde tidigare, så är det liksom som små gångvägar mellan alla byggnader, pooler och grönområden. 
 
I övrigt är rummet riktigt fint och fräscht också, och modernt. Touch screen-skärm för bl.a. AC, väckarklocka, städning o.s.v., samt smidiga lampknappar där man kan släcka alla lampor från sängen. Det är högt i tak också så det känns större än vad det är. 
 
Man fick ett towel-card när man checkade in, så då kan man hämta ut rena handdukar att ha vid stranden eller poolen varje dag. 
 
Vi har all inclusive och det finns flera olika restauranger. Det är bufférestaurangen som är själva huvudrestaurangen så där får man alltid äta lunch och middag. Sen ingår 6 middagsbesök på de andra restaurangerna här på hotellet. 2 besök på Don Peppe som är en italiensk restaurang, 2 besök på Mandolin Med Bistro som är en grek/cypriotisk restaurang, 1 besök på Sushi Samba och 1 besök på BBQ Restaurant. Man måste boka in sina besök på de restaurangerna då de är á la carte, alltså inte buffé. Det gör man via stora touch-skärmar i lobbyn. Sen finns några barer och ett par mindre serveringar. Så det är som en liten ministad här ändå.
 
Mellan lunchen och middagen så är bufférestaurangen öppen med ett utbud av bl.a. pommes, hamburgare, pizza, wraps, sandwiches, friterade lökringar, nuggets, vårrullar, nachos, dipsåser och frukt. 
 
Förutom barerna där man får hämta dricka under hela dagen, så kan man även ta nypoppade popcorn och glass när man vill. Förutom vanlig dricka och vatten så ingår även varma drycker som kaffe, te och choklad, samt iskaffe, smoothies, milk shakes, öl, vin och många olika alkoholhaltiga eller alkoholfria drinkar. 
 
Vi började med att käka lite från bufférestaurangen, som typ kallas för ”snack bar” mellan lunchen och middagen,
då de alltså serverar det jag skrev här ovan. Sen begav vi oss mot stranden. Den ligger bara en halvtrappa ner från poolområdet, så allting är väldigt nära överallt. 
 
Så inom en radie på seriöst bara 75 meter har vi stranden, poolen, en bar, bufférestaurangen, toaletter, omklädningshyttar, sötvattensduschar och fotduschar. Perfekt. Och bra wi-fi överallt också, fast vi behöver inte det men ändå. 
 
Stranden är fin med bra sand, men botten i havet är full med småstenar och sjögräs, så inte supernice direkt men vattnet är klart och fint ändå. Jag har ju med mina superbra badskor som jag fick av mamma och pappa på Lefkas, så det är riktigt bra. Mysigt i varje fall med en privat hotellstrand med gratis solstolar. Det känns även mycket tryggare när man badar och lämnar sina grejer vid solstolarna. 
 
Så vi hängde där ett tag. Så smidigt att bara gå till baren och hämta dricka hela tiden. Mysig eftermiddag! 
 
På kvällen så badade vi i vår pool vid vårt hotellrum och hade lite ”after beach” på vår uteplats. Sen gick alla till sina rum och gjorde sig iordning för middagen. Vi käkade på bufférestaurangen. Där finns något för alla typ. Ett helt bord med massa olika sallader och grönsaker, ett bord med olika frukter, ett bord med flera olika varmrätter, samt typ ris, olika sorters potatis, pasta o.s.v., en sektion med pommes, korv och andra mer ”barnvänliga” rätter, en sektion med olika pizzor, en del vid köket där de serverar en saker som de skär upp eller lagar precis då, t.ex. stekar eller olika pastarätter, ett bord med massa, massa olika ostar, kex, marmelader, torkade frukter, nötter o.s.v., två bord med massa efterrätter, en sektion med massa olika brödsorter... Ja, har säkert glömt något också. 
 
Haft en mysig första dag, det här kommer bli hur nice som helst!