5 juli, Road Trip, dag 10: Florens

Så imorse åkte vi in mot Florens. Vi som tyckte det var svårt att köra i Berlin bland alla bilar, spårvagnar och galna cyklister, nej Berlin var INGENTING mot Florens. Glad att jag inte körde. Här i Florens så är det massa filer, och man måste ju ligga i rätt fil för att kunna svänga. Stora vägar med massa filer blandas med trånga små gator som är enkelriktade. Rondeller, massa vägarbeten, trafikljus och korsande vägar... Alla körde som galningar och HUR NÄRA som helst, ingen brydde sig om regler, rödljus, andra trafikanter, eller ja, någonting alls egentligen. Det var verkligen varje trafikant för sig, och lycka till, liksom. Alla tutade, trängde sig, mosade sig in framför eller bakom en, det kom moppar, motorcyklar och cyklar hela tiden, överallt, som slingrade sig emellan bilarna. Det var fan lite läskigt. Otroligt att vi inte fick en enda skråma på bilen, det var så nära flera gånger. Tack och lov för GPS, det var tillräckligt svårt fastän vi hade på den med ljud, t.o.m. Det var ju så många vägarbeten, och vår GPS var rätt uppdaterad på de flesta, antar att de som styr upp vägarbeten måste anmäla in det i nåt system som skickar ut informationen till GPS-system!? Men det hände ett par gånger att ett vägarbete inte var med i vår GPS, då fick man försöka hitta en annan väg och så anpassar sig GPS:en efter det. Så svårt att beskriva den upplevelsen att köra där, men det var verkligen helt crazy. Fatta att de som bor där har det sådär varje dag. Vårt hotell låg centralt, så det tog ju verkligen sin lilla tid att komma in dit. Crazyyy...
 
Anyway, väl framme på hotellet så visade det sig att nån skulle köra vår bil till garaget, då det låg ett par kvarter bort. Annars brukar ju hotellens garage/parkeringar ligga i närheten av hotellet. Lite oroande, kände vi, och bestämde oss för att följa med i bilen och sedan promenera tillbaka till hotellet. Killen som körde var jätteduktig och allting gick bra. Han kontrollerade hela bilen och såg att den inte hade några repor, så att vi fick en slags garanti utifall de skulle råka göra några repor. Garaget var jättelitet och trångt, och de staplade bilarna på höjden med lyftanordningar. Men allt gick bra.
 
Det tog kanske 10 minuter att gå till hotellet sen. Det är ett väldigt litet hotell men trevlig personal och stort och fräscht rum. Superbra wi-fi också. Är jättenöjda! 
 
Sen gick vi bara runt i Florens och kände in staden. Den är ju som sagt väldigt stor, och för att göra den rättvisa så måste man ju förstås va här längre, men kul att bara se ändå! Florens historiska centrum är också med på UNESCOs världsarvslista. 
 
Vi käkade lunch, and yeah you guessed it - tog en skaldjurspasta. 
 
Vi besökte Museo Galileo. Ett museum uppkallat efter den kände italienske vetenskapsmannen Galileo Galilei (1564-1642). Där fanns många gamla vetenskapliga instrument. Intressant, jag har ju alltid varit fascinerad av naturvetenskap och geografi, speciellt gammeldags sådan då jag inte kan begripa hur fan de gjorde! Så imponerande. Så det var riktigt kul att se alla grejer. Dock hade jag önskat att det fanns mer information om vad vissa grejer faktiskt användes till, mer specifikt. 
 
Sen gick vi en sväng längs floden, Fiume Arno, vilket var mysigt. Det var riktigt varmt hela dagen, lite jobbigt när man är på stadssemester, men självklart mycket bättre än regn.