Gunpowder

 Gunpowder
(2017)
Skapad av: Ronan Bennett, Kit Harington & Daniel West
Antal säsonger: 1
Antal avsnitt: 3
Exekutiva producenter: Kit Harington, Ollie Madden, Daniel West & Stephen Wright
Producent: Laurie Borg
Filmfotograf: Philipp Blaubach
Skådespelare i urval:
Robert Catesby/Kit Harington
 Anne Vaux/Liv Tyler
Guy Fawkes/Tom Cullen
Thomas Wintour/Edward Holcroft 
Henry Garnet/Peter Mullan
Sir Robert Cecil/Mark Gatiss
 
 
 
Well, they say "history is written by the victors", and it couldn't be more accurate than in the case of the Gunpowder Plot in London in 1605. 
 
Serien har inte fått så bra omdömen, men eftersom att jag älskar English history så var jag självklart tvungen att se den. Tyckte den var helt okej, men hade velat haft lite mer känsla på nåt sätt. Men miljön, kläderna och allt visuellt är riktigt snyggt återskapat. Love it. 
 
Gunpowder är skapad av Ronan Bennett, Kit Harington & Daniel West för BBC One. Den finns på HBO Nordic. Kit Harington spelar huvudrollen som Robert Catesby, vilken han själv är en direkt ättling av på sin mammas sida, awesome. Vidare så är Kit släkt med många gamla, intressanta personer, bl.a. Charles II of England från sin pappas sida, och därmed James VI and I, som var farfar till Charles II. James VI and I var målet för the Gunpowder Plot, och Robert Catesby var ledaren i komplotten. 
 
Serien är alltså verklighetsbaserad och porträtterar verkliga personer. Den handlar om en grupp katoliker som planerar att spränga the House of Lords och därmed döda kungen, James VI and I. Om man har sett Sherlock-serien (2010-) så kan man förstå S3E1, "The Empty Hearse", som syftar på the Gunpowder Plot under Guy Fawkes Night. På tal om Sherlock tänker jag passa på att länka till mina tidigare inlägg om mitt och Sofias fotoprojekt i London våren 2014. Sherlock S1, Sherlock S2 och Sherlock S3, himla nöjd över resultaten! 
 
För övrigt utspelar sig serien strax efter the Tudor Dynasty, vilken är en av mina favoritperioder när det gäller English history. James VI and I blev ju kung efter att Elizabeth I dog, då hon inte hade några barn. Kan förresten rekommendera The Virgin Queen-serien (2005) som handlar om Elizabeth I, och då främst hennes privatliv. Plus att jag älskar Tom Hardy.
 
 
Robert Catesby/Kit Harington
 
 
Robert Catesby/Kit Harington, Anne Vaux/Liv Tyler, Dorothy Dibdale/Sian Webber
 
 
Robert Catesby/Kit Harington, Thomas Wintour/Edward Holcroft, Guy Fawkes/Tom Cullen