Sully

Sully
(2016)
Regissör: Clint Eastwood
Manus: Todd Komarnicki
Baserad på: Boken "Highest Duty" (2009) av Chesley Sullenberger & Jeffrey Zaslow
Filmfotograf: Tom Stern
Budget: 60 miljoner US-dollar
Box office hittills: 131 miljoner US-dollar
Skådespelare i urval:
Chesley "Sully" Sullenberger/Tom Hanks
Jeff Skiles/Aaron Eckhart
Lorraine Sullenberger/Laura Linney
 
Idag åkte jag och Andreas till Mall of Scandinavia för att äntligen se "Sully" (2016). Det är världens första film som till allra, allra största del är helt filmad med IMAX-kameror, närmare bestämt de nya ALEXA IMAX® 65 mm, så jag var självklart tvungen att se den på en IMAX-biograf. Det var verkligen så värt de 195 kronorna biljetten kostade. Sjukt bra bild och ljud, det går ju inte att jämföra med att kolla på film hemma. Det var liksom bättre upplösning på deras ansikten än vad det är när man kollar på en person IRL. Och jag älskar IMAX-trailern som visas innan filmerna på den biografen.
 
Filmen är verklighetsbaserad och skildrar vad som hände US Airways Flight 1549 den 15 januari 2009. Fokus är på piloten Chesley "Sully" Sullenberger, och följderna av det beslut han tog när planet kolliderade med en flock kanadagäss precis efter starten. 
 
Förutom att det är en helt amazing och så gripande story, så var filmen i sig bara så himla sjukt bra. En av de allra, allra bästa jag sett på bra länge. Under hela andra halvan av filmen så hade jag tårar i ögonen, dels för handlingen och dels för att det var så välgjort och genuint. Det var inte nån "American Hero-kliché", inga försköningar eller för cheesy. Älskade skillnaden de gjorde mellan "crash" och "landing", samt "the human factor".
 
Det var nästan mer dokumentär-känsla, på ett bra sätt. Har sett ett antal av Clint Eastwoods filmer, men denna är helt klart hans bästa (av de jag sett) enligt mig. Hoppas den vinner många priser. Tom Hanks glänste ju, som vanligt. Riktigt bra prestation av honom, han passade perfekt i rollen som Sully. 
 
I slutet fick man se den riktiga Chesley Sullenberger, samt de riktiga passagerarna på Carolinas Aviation Museum, där det riktiga planet står. 
 
Filmen klarar inte Bechdeltestet. 
 
Chesley "Sully" Sullenberger/Tom Hanks
#1 - - Lina - The Movie Freak:

Jag håller med dig om att det är lite dokumentär känsla över den och att den blir betydligt mer gripande efter första halvan. Det är tack vare sista delen som jag gillade den =)