Zootopia

Zootopia
(2016)
Regissörer: Byron Howard & Rich Moore
Producent: Clark Spencer
Manus: Jared Bush & Phil Johnston
Kompositör: Michael Giacchino
Budget: 150 miljoner US-dollar
Box office hittills: Över 1 miljarder US-dollar
Röstskådespelare i urval:
Judy Hopps/Ginnifer Goodwin
Nick Wilde/Jason Bateman
Chief Bogo/Idris Elba
Dawn Bellwether/Jenny Slate
Benjamin Clawhauser/Nate Torrence
Leodore Lionhart/J.K. Simmons
Mrs. Otterton/Octavia Spencer
Duke Weaselton/Alan Tudyk
Gazelle/Shakira
 
Det är nu ett bra tag sedan jag såg "Zootopia" (2016), men det är en sådan fantastisk film att den måste få ett eget inlägg. Den har allt, och är den mest annorlunda Disneyfilmen enligt mig, eller kanske tillsammans med "Big Hero 6" (2014). Älskar de båda. 
 
"Zootopia" har dragit in över 1 miljard US-dollar! Amazing. Den går fortfarande på bio, så den kommer att dra in ännu mer. För tillfället ligger den på en andra plats över mest inkomstbringande filmer iår. "Captain America: Civil War" (2016) ligger på en första plats, med sina 1,1 miljarder US-dollar, och "The Jungle Book" (2016) ligger på en tredjeplats med sina strax över 900 miljoner US-dollar. Ett bra år för Disney (som vanligt kanske). De tre filmerna kan mycket väl vara mina favoriter hittills iår också. Annars ligger "Zootopia" på en 24:e plats över mest inkomsbringande filmer någonsin, inte illa!
 
Det finns många saker som skiljer "Zootopia" från de andra animerade Disneyfilmerna. Bl.a. så lever både Judys mamma och pappa genom hela filmen, den har inte främsta fokus på kärlek eller familj, den har inga sjungande huvudkaraktärer och den har ingen british villain. SPOILER ALERT! När Chief Bogo först gjorde entré så trodde jag nästan att han skulle vara ond, eftersom att det är Idris Elba som gör rösten och han är ju britt. Jag hade dock ingen aning om vad det var för typ av film, jag visste absolut ingenting om vad den skulle handla om. Det är det bästa, det är fan så man ska kolla på film. Blev SÅ positivt överraskad och glad när jag såg denna film, och även "Big Hero 6". Om jag hade vetat innan vad de skulle handla om så hade det inte alls varit lika bra.
 
Vidare lever de i en alternativ värld utan människor, trots att de lever som människor. De är antropomoriska då de pratar och går på två ben. Det är endast däggdjur med i filmen. Det är inte många animerade Disneyfilmer som utspelar sig i en alternativ värld sådär. Liksom, även om "Peter Pan" (1953) utspelar sig i en "fantasivärld" så anknyter den ändå till den verkliga världen, där du och jag bor. Och även om "The Lion King" (1994) inte har några människor, så utspelar den sig fortfarande i vår värld. 
 
Dessutom är huvudkaraktären kvinnlig, men filmen har fortfarande en stark manlig karaktär också, som nästan borde räknas som huvudkaraktär. Dock skulle egentligen Nick ha varit huvudkaraktären, men vid en tidig testvisning så anknöt publiken mer till Judy. Kul att Judy är självständig och går sin egen väg, och inte låter sig tryckas ned. Hon är tuff och modig. Me like. Det finns inte många animerade Disneyfilmer med enbart kvinnliga huvudkaraktärer utan starka manliga. T.ex. även om "Mulan" (1998) har en kvinna i huvudrollen, så är alla andra karaktärer män. "Frozen" (2013) kanske kommer nära, med Elsa och Anna, men Kristoff, Olaf och även Hans har ju stora roller. Det finns desto fler animerade Disneyfilmer med enbart män i huvudrollerna, utan starka kvinnliga roller. 
 
Jag gillar verkligen att den har en helt annan handling än vad tidigare Disneyfilmer har haft. De fokuserar oftast på kärleks- eller familjerelationer, eller relationer mellan karaktärer överhuvudtaget. Även om Judy och Nick får en fin relation som är väluppbyggd, så ligger inte det största fokuset på det. De blir "inte ens" kära (som det typ alltid brukar sluta med i filmer när en tjej och en kille är med. Japp, bara när det är en tjej och en kille, inte två tjejer eller två killar). 
 
Hursomhelst, detta är en av extremt få animerade Disneyfilmer som klarar Bechdeltestet utan tvekan! Hurra! Det finns alltså minst två, namngivna, kvinnliga karaktärer som pratar med varandra om något annat än män. De har fortfarande en lång väg att gå, då majoriteten av alla andra filmer klarar ett omvänt Bechdel vid flera tillfällen och mellan flera olika karaktärer, men de har verkligen tagit ett steg i rätt riktning. "Zootopia" klarar det bara genom två karaktärer, och vid ett fåtal tillfällen. Men ändå!
 
"Zootopia" är verkligen en fantastisk film på alla plan. Jag kommer bli förvånad om den inte får en Oscarsnominering för Best Animated Feature. Ja, jag vågar nästan säga det utan att ha sett alla animerade filmer från iår, det är ju fortfarande en del som kommer släppas senare iår. Även låten "Try Everything" är sjukt bra. Den är skriven av Sia, Tor Hermansen och Mikkel Eriksen och framför av Shakira, som även ger röst åt karaktären Gazelle, som sjunger låten i filmen.
 
Filmen är fantastiskt fint gjord, extremt detaljerad. Man ser verkligen djurens känslor genom deras ansiktsuttryck. Det handlar om små rörelser som att nosen rycker lite eller ett ögonbryn som höjs (ja, de har ögonbryn, säkert för att förstärka just ansiktsuttrycken).
 
Något annat roligt är alla småsaker, med referenser till verkliga saker, i bakgrunden som animatörerna lagt till. Det finns hur mycket som helst. T.ex. den amerikanska varuhuskedjan Macy's syns i filmen som Mousy's, Target syns som Targoat, eBay syns som ebray, Foot Locker syns som Hoof Locker... En affisch av musikalen Cats syns som Rats. Disneyfilmerna "Wall-E" syns som "W-allow", "Big Hero 6" som "Pig Hero 6", "Tangled" som "Wrangled", "Wreck-It Ralph" som "Wreck-It Rhino", "Frozen" som "Floatzen"... 
 
Precis som i Disneys "Big Hero 6" (2014), så har även "Zootopia" extremt fin och detaljerad arkitektur. Miljöerna är enastående. Fantastiskt jobb av animatörerna. Check it out. Vill bo där.