3 juni, Lissabon dag 3

Idag tog vi tåget från en annan tågstation, Cais do Sodré, till Cascais. Det är en känd gammal hamnstad som ligger ungefär 3,5 mil väster om Lissabon. Tåget gick längs med havet, superfint. Cascais var först en populär fiskarby men blev sen en stor badort för 150 år sedan. Idag bor kring 35 000 personer i staden. 
 
Vi käkade lunch på House of Wonders. Ett supertrevligt ställe i flera våningar. Det var väldigt speciell inredning, färgglatt och lite boho-känsla, kul! Vi satt uppe på taktersssen och där hade man utsikt över stora delar av staden, och även havet. De hade flera olika sorters juicer och jag tog en med bl.a. guava och melon, och Frida tog en med mango och passionsfrukt. Sen delade vi på två olika vegetariska tallrikar. Massa olika sallader, röror och grillade grönsaker. Annorlunda och gott! Rekommenderar det stället till alla som har vägarna förbi Cascais. 
 
Älskar TripAdvisor-appen, utan den hade vi aldrig hittat ovanstående ställe, och många andra. Det är så himla smidigt att se vilka matställen som finns i vissa områden, eller i närheten av en. Man kan sortera på vilken typ av mat man önskar, prisklass o.s.v., samt se vad andra tyckte om stället. Det finns ju även sevärdheter och massa annat i appen, och man kan lägga in sina egna resor och göra en resplan. Toppenbra ju.
 
Sen promenerade vi ner till en av stränderna, Praia da Ribeira, vilket verkade vara huvudstranden. Det är tydligen nån typ av festligheter i hela staden. Massa marknader, uppträdanden, jippon och aktiviteter överallt. Lite kul men mest jobbigt faktiskt. För mycket folk på för liten yta. 
 
Vi gick omkring i hamnen och så promenerade vi till Boca do Inferno. Det betyder typ "Helvetets mun". Det är en avgrund in i ett stort klippområde. Svårt att förklara. Men det låg vid havet, och så var det massa stora klippor där och själva Boca do Inferno var som ett stort hål in i klipporna, och då slog vågorna in där. Stället filmades för en tyst kortfilm 1896, "A Sea Cave Near Lisbon". Filmen var bara 13 sekunder, men den blev populär bland publiken. Det var ju ett av de allra, allra första filmklippen någonsin så det måste varit coolt. 
 
Vi besökte även Parque Marechal Carmona, en stor, fin park med dammar, fina skogsvägar och stora öppna fält. Även där pågick massa festligheter med massa familjeaktiviteter.
 
Sen promenerade vi bara omkring lite i stan. Vi fikade på en uteservering, och sen tog vi tåget tillbaka till Lissabon igen. 
 
Vi käkade middag på en restaurang vi hittade genom TripAdvisor som verkade bra. Den heter Bread 4 You och ligger nära hotellet. Det var jättebra och trevligt. Btw, man får alltid notan på en surfplatta här! Har aldrig sett det någon annanstans tror jag.
 
Sen käkade vi även italiensk glass som vi köpte på Amorino, en känd italiensk glasskedja. Vi köpte strutar och jag tog kokos-, passionsfrukt- och hasselnötssmak, toppad med en chokladmacaron. Glassen var formad som en ros, så fin! 
 
Btw, fick sjukt mycket färg idag! Mina armar är typ verkligen röda! Så konstigt. Har aldrig bränt mig, och armarna känns som vanligt, alltså de är inte varma och svider inte. Men färgen...! Fattar inte. Det var bara från idag. Visserligen var vi ute hela dagen men det var minst lika mycket moln som sol. Självklart vet jag att solen tar ändå. Men jag har ändå gått runt 5 dagar i Budapest utan solskyddsfaktor och även legat ute och solat en hel eftermiddag där, och vädret var betydligt varmare och soligare då. Samma sak i Berlin, D.C. och Peking - extremt varma och soliga semestrar där jag gått ute flera dagar utan solskydd. Så är väldigt förvånad. Snyggt att jag hade klockan på mig nu i Cascais och därmed har en fin, blek rand på armen. Great.