4 maj, Peking dag 7

Imose gick vi upp rätt tidigt, käkade en stor frukost och gick ner till lobbyn vid 8. Anledningen till det var att vi hade bokat en privattur på Huanghuacheng-sektionen av den Kinesiska muren! Vi ville inte åka till Badaling, Mutianyu, Jinshanling eller någon av de andra mer populära och restaurerade sektionerna. På Badaling, t.ex., är det så jäkla mycket folk att man bara får följa med strömmen, alla går helt ihoptryckta mot varandra. Mutianyu är extremt restaurerad, och vi ville få en mer genuin och folkfri upplevelse. Jag fastnade för Huanghuacheng, men sen gäller det att kolla upp hur man tar sig dit - ensamma eller med en guide? Vilken guide och vilket företag? Det krävs lite arbete innan man bestämmer sig. 
 
Vi bestämde oss iallafall för att boka med TripAdvisors tjänst Viator. Guiden, James, hade fått mycket bra omdömen och hela turen lät väldigt bra. Eftersom att Huanghuacheng är till stor del orestaurerad och vild så ville vi ändå ha en guide. Vi bokade ett paket där upphämtning, vatten, snacks, lunch o.s.v. ingick. 
 
Så vid 8 kom James och en chaufför och hämtade oss på hotellet, sen körde vi de 1h45min till Huanghuacheng-sektionen. För att komma upp till själva muren så gick vi kanske 5-10 min i skogen i en brant uppförsbacke på slingriga stigar. Vi fick varsin gåstav, vilket underlättade sjukt mycket under hela dagen. Sen var det en ostabil, ojämn stege av pinnar upp till själva muren, men den var inte så lång. Väl uppe så hade vi fantastisk utsikt över byn nedanför och en sjö. Helt otroligt.
 
Det var tydligen en sandstorm inatt, så det var disigare än vanligt i staden, man såg typ ingenting. Det klarnade upp litegrann längs vägen till Huanghuacheng, men det var fortfarande väldigt disigt vid muren. Så himla, himla tråkigt. Är så missnöjd med fotona därifrån. Vidare så var det svårt att fota överhuvudtaget då man aldrig stod bra till eftersom det var så ostabil mark och brant hela tiden. 
 
Hela vandringen på muren tog typ 4 timmar. På hela den tiden mötte vi bara 3 andra personer. Locals, dessutom, så inga turister. Så amazing! Så även om en privattur var 3 gånger så dyr som en vanlig tur så var det ju lätt värt det! Roligare också att se en del av muren som är mer äkta och inte restaurerad. 
 
Det var jobbigare än jag trodde eftersom det bara var "normalt", platt underlag i början. Alltså stenplattor. Men även då var det sjukt brant antingen uppåt eller nedåt. I början gick vi mest uppåt och mot slutet mest nedåt, men det var mycket svårare att gå nedåt, även om det var jobbigare att gå uppåt. Det var i princip aldrig bara att traska rakt på.
 
Den största delen av muren som vi gick på hade småsten, grus och lösa, större stenar som underlag. Jag hade inte de bästa skorna... Då och då kom man till en gammal, förfallen "trappa" med knähöga trappsteg som i princip gick rakt uppåt eller rakt nedåt. Vissa delar av muren som vi gick på (inte trappor alltså) hade uppemot 50 graders lutning. 
 
Så det var verkligen ett äventyr och en upplevelse! Så häftigt. Det var det bästa på hela resan, är verkligen supernöjd.