22 maj, Wien dag 4

Idag spenderade vi hela dagen på Schönbrunns slottsgrund. Så fint slott och fina parker. Vi var även in i själva slottet och gick the Grand Tour med audio guide. Dock fick man inte fota där inne och det var ju himla tråkigt! Undrar vad anledningen är när man får fota inne på slottet i Versailles liksom... 
 
Så jag är helt inne på Maria Theresa och Francis I nu, samt deras 16 barn (varav 13 överlevde spädbarnstiden), däribland Marie Antoinette. Jag är ju mest påläst om engelska och franska kungligheter, men har läst en del om Maria Theresa förut eftersom många länder går ihop o.s.v. Är också inne på Elisabeth in Bavaria (mer känd som Sisi) och hennes man, Franz Joseph I. 
 
Det var varmt och fint väder hela dagen, runt 23 grader. Så skönt! Rätt molnigt, men ändå fint hela tiden. 
 
Vi började med insidan av slottet, sen genom orangeriet och stora slottsparken samt labyrinterna. Det stod en stor scen på baksidan av slottet och de soundcheckade i ett par timmar verkligen. Det var en stor orkester som körde klassisk musik. De spelade rätt långa stycken ibland, kul! Det var en del Disneylåtar men även Harry Potter och vanliga klassiska stycken. Pampigt ändå. De skulle nog ha en konsert senare på kvällen. Som jag har fattat det så spelar de klassisk musik där på kvällarna, kanske varje kväll nu på sommaren?  
 
Sen gick vi upp för den stora, branta kullen upp till Gloriette. Därifrån hade vi verkligen superfin utsikt över slottet, parkerna och även staden! Så coolt. 
 
Det är smidigt på tunnelbanan för vi har köpt ett 3-dagars city card. Då ingår transport med bussar, tunnelbana och spårvagn. Man behövde bara stämpla en enda gång när man köpte det, sen är det bara att gå in och ut från tunnelbanan som man vill. Så himla, himla, HIMLA skönt att slippa ta upp ett kort och stämpla vid in- och utpassage. Dock är det kanske vanligare att folk plankar här då det inte är någon grind som öppnas efter att man har stämplat ett kort. Men det är något som jag tycker är drygt och stressande annars; man har massa grejer att hålla reda på, det är massa folk överallt och så ska man upp med ett kort och se till att inget annat ramlar ut o.s.v. I-landsproblem? Ja, men det är sant. 
 
Trafiken här är lugn och organiserad. Inget tutande, bilförarna håller sig till trafikregler och följer trafikljusen, samt stannar vid oövervakade övergångsställen.
 
Det är inte lika hög säkerhet som i många andra städer. Man ser ett par poliser och Securitas-vakter här och där, men inte som i typ Brusel där beväpnade vakter fanns överallt. Det har inte varit någon säkerhetskontroll på något ställe vi har gått in på.