2 maj, Peking dag 5

Nu är det inte många dagar kvar... Bara onsdag, torsdag, fredag och halva lördag... Planet ska lyfta 14:50 lokal tid på lördag. Känns som att det har gått sjukt fort men det känns också som att vi har varit borta ett tag! 
 
Har kört vegetarisk frukost här också (som jag gjorde i Tokyo). Finns mer på buffén här än i Tokyo, men mycket är maträtter med kött. Har provat nudlar med grönsaker som var goda, och olika typer av ägg. Men kör mest på färsk- och torkad frukt samt den där fantastiska portugisiska äggkakan. Har jag förresten skrivit att soltorkade babyplommontomater är helt sjukt gott? Smakar inte direkt som vanliga inlagda tomater i olja. Dessa är verkligen jättegoda, tror aldrig att jag har ätit det förut. Sen ingår det även i buffén att man kan beställa saker, typ omeletter o.s.v. 
 
Idag har vi gått omkring i en jättefin park, Beihai Park. Det är 2,5 km dit och vi gick dit och hem också. Så det blev 23 000 steg idag. Det var en stor sjö i mitten av parken och i sjön låg en stor ö. Så vi gick både runt på ön och runt sjön. Det var massa fina byggnader, broar, blommor och saker längs vägen. Vi gick även upp på en stor kulle på ön varifrån man hade fin utsikt över staden. Varmt och soligt idag också, men som vanligt disigt ändå. Tråkigt för de som bor här att aldrig liksom se en blå himmel.
 
En till stor skillnad här mot Tokyo är också att typ alla går omkring och äter, det gjorde aldrig folk i Tokyo. De äter oftast glass här, isglass på pinne som ser ut som bara is. Det är massor, massor utav glassförsäljare överallt verkligen! De har kartonger med styckglassar, inga frysboxar. Så först undrade jag hur de lyckas hålla kylan men jag gissar att de säljer slut på en såndär kartong på max 10 minuter. Undrar bara varifrån de får kartongerna. Anyway, vi bestämde oss för att prova en sån glass idag nu då eftersom det verkade så himla populärt. Kostade bara 1 yuan styck, så strax över 1 svensk krona. Sjukt billigt!? Försäljaren hade kunnat sagt 10 yuan och vi hade fortfarande tyckt att det var billigt. Undrar om alla tar 1 yuan styck!? Om man fick gå runt och sälja sådär i Sverige så skulle det väl ha varit typ dubbelt så dyrt mot att köpa i en affär... Anyway, den var faktiskt riktigt god! Var först oroliga att den skulle ha smak av någon mystisk tesort, som en glass här på hotellet som vi smakade har. Men den var frisk och lite söt, typ litchi. Vilken för övrigt är en av mina favoritfrukter och älskar att den finns på frukostbuffén. 
 
En annan populär sak som många går omkring och mumsar på och som säljs i typ alla kiosker och gatustånd är korv på pinne, typ en grillspettspinne. Så korv utan bröd, i princip. Men det är även många som går omkring och äter stora bitar av vitt bröd, typ som en mindre limpa. De käkar den bara sådär utan någonting till eller på, och de säljs typ också överallt. Sen finns det förstås massor utav fler annorlunda (för oss svenskar) saker som folk går och käkar här. 
 
Vi har flera gånger gått förbi en restaurang som verkar sjukt populär. Det sitter alltid massor utav människor utanför och väntar. Vi kollade upp den och såg att det är en av Pekings mest populära och bästa restauranger; Siji Minfu. Så vi bestämde oss för att käka där på kvällen idag. De tog inte bokningar utan man fick komma dit på kvällen och så fick man en nummerlapp. De har väl antagligen så många gäster varje dag liksom. Vi fick nummer 74 och de var på 58. Det var inte överdrivet stort där inne ändå, typ som 1,5 Limone i Västerås skulle jag säga. Det var väldigt fint och fräscht. Det gick ganska fort att vänta ändå.  
 
Vi delade på 5 olika rätter; en bricka med 6 olika, traditionella kinesiska rätter (INTE som typ "5 små rätter hemma"), "cracklings" med lax, mango och kiwi, sallad med bl.a. paprika och sparris, biff med svamp, salladslök och chili samt biff med färsk peppar. Allting, förutom den kinesiska brickan med smårätter, var supergott! Det var väl inget fel på de smårätterna, allting var ju vällagat och fint upplagt men våra smaklökar är väl inte direkt vana vid sådan mat. Vi åt upp iallafall. Chilirätten var dock väldigt stark. Sen fick man även vattenmelon till. Det var nice eftersom att chilirätten var så stark. Jag beställde även en fruktjuice och fick då en hel liter. Nice, lite skillnad mot den där restaurangen i Tokyo där jag beställde juice och fick världens minsta glas som var dyrare än den litern jag fick idag. 
 
Än så länge har vi typ inte ätit så mycket som är som kinamaten vi äter hemma. Det är väl vårrullarna och stekta nudlar, typ. 
 
På kvällen gick vi en sväng i området. Det var spontana danser i stora grupper här och där. Det är ju inte lika mycket blinkande skyltar och skärmar här som i Tokyo, men ändå ganska fint och mysigt att promenera på gånggatan här i närheten då man slipper alla galna bilar.