1 maj, Peking dag 4

Idag började vi dagen med en långpromenad kring den Förbjudna Staden och Tian'Anmen. Så sjukt varmt och så sjukt mycket folk. Vi bor rätt nära, typ 1 km från ingången till den Förbjudna Staden. Vi traskade omkring där ett tag och sedan gick vi till Himmelska Fridens Torg, vilket är världens största torg. 
 
Det var jättemånga fotografer där som ville fota en och sälja bilderna. De hade ju riktiga systemkameror och värsta objektiven, men borde det inte vara ett lite utdött yrke? Självklart blir det mycket bättre foton med en kamera, men det känns som att majoriteten av befolkningen inte bryr sig om sådant då alla har kamera på telefonen nuförtiden. Det var ju inte många som lät sig fotas av fotograferna iallafall. 
 
Det är liksom inte så enkelt som man är van vid att ta sig till olika platser här. Vanligtvis kollar vi på kartan och promenerar enligt vägarna. Ibland kan det förstås vara lite klurigt om det är nivåskillnader, t.ex. på kartan ser det ut som att två vägar korsas och man kan svänga av på den nya, men då kanske den egentligen går över den första så man måste hitta en gång upp till den. Men det brukar aldrig vara några problem. Här är det liksom avstängt och avspärrat här och där, sen kösystem i labyrintform och security checks överallt. Lite confusing. Sen är det även stängsel mellan bilvägar och trottoarer på vissa ställen och då får man hitta tunnlar under marken. Det är förstås bra då det är mycket säkrare och håller biltrafiken flytande hela tiden. T.ex. Warszawa körde också med tunnlar och Tokyo körde med gångbroar över vägarna. Föredrar ju isåfall Tokyos variant för då fick man bra utsikt på köpet! 
 
Vi gick längs Wangfujing Street tillbaka till hotellet på eftermiddagen. Käkade nudelsoppa, dumplings och buns med räkor till lunch. Supergott. 
 
Alltså jag älskar verkligen iste med färska frukter. Det är små, små bitar av frukt och sedan ett tjockt sugrör så man får med fruktbitar. Amazing. Undrar hur de gör det, borde väl inte vara så svårt? Det smakar inte alls som vårt iste hemma. 
 
På kvällen promenerade vi längs vattnet och utkanten till den Förbjudna Staden. Så fint, men hade varit ännu finare om det hade varit mer upplyst. Vi besökte även Jingshanparken. Där kan man gå uppför massa trappor upp till en fin paviljong varifrån man har panoramavy över hela staden! Så coolt. Vi såg solnedgången, tyvärr är det så mycket smog så det var inte så starka färger. Vackert ändå. Vi hade superbra utsikt över den Förbjudna Staden som ligger precis nedanför kullen som paviljongen står på. Vi såg även vårt hotell. Så fint! Men åt alla håll låg smoggen ändå tät över staden, nu såg man verkligen det i horisonten runtom en. 
 
På vägen tillbaka till hotellet såg vi flera grupper som dansade synkat till musik på olika ställen. Förbipasserande hoppade in, några lämnade och det kom liksom hela tiden nya människor! Fattar inte hur alla kunde danserna! För det var olika. Den första gruppen vi såg körde typ samma dans hela tiden. Men andra grupper körde olika med massor utav olika steg och rörelser. Fascinerande att kolla på! Det verkade vara ett par ledare längst fram så antar att alla kollade på dem, men ändå. Kul!
 
Jag upptäckte att en av hotellets butiker har jättemånga roliga och fina saker. Köpte doftpinnar och ljus. Älskar ju sådant. Bilderna längst ner är inifrån hotellet. Så det är ju som ett litet köpcentrum. Btw, butikspersonalen här i Peking har lite annan policy än vad man är van vid. De går verkligen efter en hela tiden, alltså verkligen nära, och visar saker längs vägen och typ pressar nästan upp grejer i ansiktet på en. Lite drygt.
 
På kvällen var vi lata och beställde upp room service till middag. Skönt ändå! Vi gick nästan 25 000 steg idag i extrem värme så var lite slitna. Jag tog stekta nudlar med massor utav grönsaker och räkor. Mums! Var faktiskt riktigt gott. Har bara ätit nudelsoppa här, inte vanliga stekta. 
 
#1 - - Ida:

Såå avundsjuk 😍

Svar: Hihi, ja kommer nog kännas lite crazy när man väl kommer hem sen. Men du har ju också roliga resor att se fram emot 😃
Sofie Lindberg