12 Angry Men

12 Angry Men
(1957)
Regissör: Sidney Lumet
Producenter: Henry Fonda & Reginald Rose
Manus: Reginald Rose
Filmfotograf: Boris Kaufman
Budget: 340 000 US-dollar
Box office: 1 miljon US-dollar
Skådespelare i urval:
Juror 1/Martin Balsam
Juror 2/John Fiedler
Juror 3/Lee J. Cobb
Juror 4/E.G. Marshall
Juror 5/Jack Klugman
Juror 6/Edward Binns
Juror 7/Jack Warden
Juror 8/Henry Fonda
Juror 9/Joseph Sweeney
Juror 10/Ed Begley
Juror 11/George Voskovec
Juror 12/Robert Webber
 
 
Nu har jag äntligen kollat på klassikern "12 Angry Men" (1957), and what a masterpiece. Den har 100% på Rotten Tomatoes, och den ligger på plats nummer 5 på IMDbs topplista av användarnas favoritfilmer någonsin, och den platsen har den hållt länge. Så självklart har den även funnits med på min to watch-list länge. Nu tog jag äntligen tag i det, and I don't regret it. Vilken fantastisk film! Så simpel egentligen, men genial. Den får 9/10 av mig.
 
Den handlar om en jury som består av 12 män med olika bakgrund och åsikter. De ska döma en 18-åring för ett misstänkt mord. Från början verkar alla vara överens om att 18-åringen är skyldig, ja, alla utom en av jurymedlemmarna. Det är jurymedlem nummer 8 (Henry Fonda). Han menar att det måste ligga bortom rimligt tvivel att mannen är skyldig om han ska dömas, och juryn måste vara enhällig. Så han vill starta en diskussion för att få fram om de verkligen kan vara alldeles säkra på att mannen är skyldig, även om alla bevis pekar på det. För om mannen döms som skyldig så kommer han avrättas, så juryn bör ju vara alldeles säker om de nu ska skicka någon på avrättning. Intressant, men det som var mest intressant är hur de behandlar konflikten, inte ämnet i sig. Hur olika personligheter och reaktioner spelar in. Sen att bara för att något verkar helt självklart, så behöver det nödvändigtvis inte vara så. Så coolt. Spoiler alert! Btw så fick man aldrig reda på om mannen verkligen var skyldig, och det var inte heller det som var poängen. Amazing movie.
 
Filmen utespelar sig nästan helt uteslutande i juryrummet, och det är i realtid. Filmningen är också intressant. I början av filmen är den en liten bit ovanför ögonhöjd och med vidvinkel, för att skapa större avstånd mellan männen. Sedan blir den lägre och lägre och i slutet filmas mycket underifrån. Inget man kanske tänker på, men om man gör det så är det himla intressant! Det är även förhållandevis få klippningar. Me like. 
 
Filmen fick 3 Oscarsnomineringar, för Best Picture, Best Director och Best Writing, Screenplay Based on Material from another Medium. Filmen klarar förstås inte Bechdel, men självklart ett omvänt Bechdel flera gånger utan problem.  
 
Juror 8/Henry Fonda