Hacksaw Ridge

Hacksaw Ridge
(2016)
Regissör: Mel Gibson
Producenter: Terry Benedict, Paul Currie, Bruce Davey, William D. Johnson, Bill Mechanic, Brian Oliver & David Permut
Manus: Andrew Knight & Robert Schenkkan
Kompositör: Rupert Gregson-Williams
Filmfotograf: Simon Duggan
Budget: 40 miljoner US-dollar
Box office hittills: 158 miljoner US-dollar
Skådespelare i urval:
Desmond T. Doss/Andrew Garfield
Dorothy Schutte/Teresa Palmer
Sergeant Howell/Vince Vaughn
Captain Glover/Sam Worthington
Tom Doss/Hugo Weaving
Bertha Doss/Rachel Griffiths
Harold Doss/Nathaniel Buzolic
 
Oscarsnomineringar
Best Motion Picture of the Year
(Bill Mechanic & David Permut)
Best Performance by an Actor in a Leading Role
(Andrew Garfield)
Best Achievement in Directing
(Mel Gibson)
Best Achievement in Film Editing
(John Gilbert)
Best Achievement in Sound Mixing
(Kevin O'Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie & Peter Grace)
Best Achievement in Sound Editing
(Andy Wright & Robert Mackenzie)
  
 
Dags för andra filmen i min "lilla" spam med Oscarsaktuella filmer.
 
"Hacksaw Ridge" (2016) fick betyget 9/10 av mig. Det enda som gjorde att den inte fick 10/10 var den långa prologen innan själva filmen började, inklusive the love story. I vanliga fall är jag positivt inställd till att filmer har en bra prolog som förser en med en bra bakgrundshistoria till karaktärerna. Men denna var bara dryg och fånig tycker jag tyvärr, alldeles för cheesy och inte alls trovärdig. Så tråkigt att många filmer ofta framställer kvinnor sådär. Jag blev bara irriterad varje gång Dorothy (Teresa Palmer) var med i en scen, trots att jag vill se fler kvinnor i filmer. Åh, justja. Filmen klarar inte Bechdel. Otippat. I just denna film hade jag hellre sett korta flashbacks om Desmond (Andrew Garfield) och Dorothys relation, än en jäkla lång prolog. Resten av filmen var iallafall toppenbra! Så snyggt gjord, väldigt detaljerat i krigsscenerna.   
 
Desmond T. Doss/Andrew Garfield
 
"Hacksaw Ridge" (2016) berättar den sanna historian om Desmond T. Doss. Han var en arméläkare som var med i the Battle of Okinawa under andra världskriget. Han vägrade att använda vapen, och blev trots alla motgångar den första i amerikansk historia att få en Medal of Honor. Fantastisk story och jag blev verkligen insatt i filmen och blev rörd flera gånger. Amazing.
 
Krigsscenerna var verkligen epic, så hemska förstås, men riktigt snyggt gjorda. De var stundtals väldigt långa scener som inte sparade på detaljerna, men det gjorde bara att filmen kändes mer genuin. Så imponerande.
 
Andrew Garfield knep sin första Oscarsnominering för sin roll i denna film. Han var verkligen superduktig och passade toppenbra i rollen. Han fick även en Golden Globe-nominering och en BAFTA-nominering för denna film. BAFTA har inte varit än.
 
Mel Gibson klev bakom kameran och regisserade denna film. Bra jobbat av honom! Han fick också en Oscarsnominering. Han har tidigare vunnit 2 Oscars på 2 nomineringar, båda för "Braveheart" (1995), som vann Best Picture och Best Director.