The Crown

The Crown
(2016)
Skapad av: Peter Morgan
Manus: Peter Morgan
Antal säsonger hittills: 1
Antal avsnitt hittills: 10
Skådespelare i urval:
Queen Elizabeth II/Claire Foy
Prince Philip/Matt Smith
Princess Margaret/Vanessa Kirby
Queen Mary/Eileen Atkins
Queen Elizabeth, the Queen Mother/Victoria Hamilton
Edward, Duke of Windsor/Alex Jennings
Group Captain Peter Townsend/Ben Miles
Prime Minister Winston Churchill/John Lithgow
King George VI/Jared Harris
Anthony Eden/Jeremy Northam
Wallis, Duchess of Windsor/Lia Williams
 
 
Queen Elizabeth, the Queen Mother/Victoria Hamilton, Queen Mary/Eileen Atkins, Edward, Duke of Windsor/Alex Jennings, Prince Philip/Matt Smith, Queen Elizabeth II/Claire Foy, Princess Margaret/Vanessa Kirby, Group Captain Peter Townsend/Ben Miles, Prime Minister Winston Churchill/John Lithgow, Anthony Eden/Jeremy Northam
 
 
The Crown (2016) är EN AV DE BÄSTA SERIERNA jag någonsin sett. Epic. Var till och med tvungen att skriva med versaler. Jag älskar den och längar SÅ mycket efter nästa säsong. Fantastiskt fin och välgjord, detaljerad och intressant! Man kommer karaktärerna så nära och känner verkligen med dem och deras beslut, vare sig man håller med eller ej liksom. Det är INTE en tråkig, högfärdig och torr kostymserie om ni tycker att det ser ut som det, I promise. Den är verkligen jättebra.
 
Princess Elizabeth/Claire Foy, King George VI/Jared Harris
 
 
The Crown skapades och skrevs av Peter Morgan för Netflix. Hittills har det alltså kommit 1 säsong med 10 avsnitt som är 1 timme långa var. Serien tog hem 2 Golden Globes på 3 nomineringar, och fick 3 SAG-nomineringar. Tippar på ett par Emmy-nomineringar sen, och hoppas även på vinst såklart!
 
Golden Globe Awards 2017
Vann
Best Television Series - Drama
Claire Foy / Best Performance by an Actress in a Television Series - Drama
Nominerad
John Lithgow / Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Series, Limited Series or Motion Picture Made for Television
 
 
Screen Actors Guild Awards 2017
Nominerad
Outstanding Performance by an Ensemble in a Drama Series
Claire Foy / Outstanding Performance by a Female Actor in a Drama Series
John Lithgow / Outstanding Performance by a Male Actor in a Drama Series
 
 
Queen Elizabeth II/Claire Foy, Prime Minister Winston Churchill/John Lithgow, Princess Margaret/Vanessa Kirby, Prince Philip/Matt Smith
 
 
Serien handlar om nuvarande drottning Elizabeth II av Storbritannien. Denna första säsong skildrar hennes första år som ung drottning. Ja, den börjar när hon fortfarande är prinsessa, när hon gifter sig med Philip. Planen är att det ska bli 6 säsonger med 10 avsnitt i varje och på så vis visa hela hennes liv fram till idag. 
 
Jag älskar Claire Foy som spelar Queen Elizabeth II, hon är helt fantastisk och hon kommer att inneha denna roll åtminstone i början på nästa säsong. Hoppas fler. Serien har vunnit flera priser, och de skådespelare som främst uppmärksammats för sina prestationer är just Claire och John Lithgow, som spelar Winston Churchill. Han är också grymt bra. Han är amerikan, men det funkar superbra! Lite som Meryl Streep när hon spelade Margaret Thatcher i "The Iron Lady" (2011), eller Daniel Day-Lewis när han spelade Abraham Lincoln i "Lincoln" (2012). Båda vann Oscars för sina prestationer. Så shut up alla som säger att britter inte borde spela ikoniska amerikaner och tvärtom. 
 
Jag tycker verkligen att det är extremt bra casting av skådespelare för denna serie. Men det är ju såklart Nina Gold som är casting director även för denna serie. Hon är känd för att ha castat typ alla stora filmer och serier känns det som, bl.a. serier som Taboo (2017), Game of Thrones (2011-), Wolf Hall (2015), The Virgin Queen (2006) och filmer som "Star Wars: The Force Awakens" (2015), "The Martian" (2015), "The Danish Girl" (2015), "The Theory of Everything" (2014), "The Imitation Game" (2014), "Les Misérables" (2012), "The Iron Lady" (2011) och "The King's Speech" (2010). 
 
Dels så passar ju typ alla skådespelare toppenbra i sina roller rent karaktärsmässigt. Men sen om man kollar på gamla bilder och jämför skådespelarna med personen de spelar... Amazing. Många är så sjukt lika till utseendet så det inte är sant! T.o.m. Matt Smith, som man (åtminstone jag) är mycket välbekant med och verkligen vet vem det är, ser ut som en ung prins Philip! Så coolt. 
 
Jag älskar hur det är en lagom blandning av allt; politik, familjeliv, fritidsintressen, jobbresor... Och det finns ändå mycket rum för känslor, dilemman, intriger... Varje händelse, problem, uppdrag eller situation beskrivs så himla noggrant och det känns som att man hamnar mitt i det. Som att varje avsnitt är en långfilm i sig. Det enda jag gärna hade velat se mer av är Elizabeths privatliv, men jag förstår att det inte är fokus på det. Dels för att vi måste respektera hennes privatliv, dels för att det kanske inte är så jättemycket som är känt eller officiellt och dels för att det är inte en sådan typ av serie, utan den ska ju typ mer handla om hennes roll som drottning. Men i den rollen ingår såklart även hur hon är som fru och mamma. Det är något som serien verkligen belyser på ett bra, intressant och trovärdigt sätt; hur hennes roll som drottning skapar konflikter i hennes familjesituation, vare sig hon vill eller inte. Har aldrig riktigt tänkt på det på det sättet förut. Men som sagt, hade gärna sett mer med henne och Philip. Mest för att jag tycker att deras story är intressant och de har gått igenom sjukt mycket tillsammans, men även för att jag älskar kemin mellan Claire och Matt, de passar så bra ihop i denna serie! 
 
Sen tycker jag också att det var superintressant att de visade att även om hon är drottning och har massa makt, så är det fortfarande massor av vanliga saker hon inte kan/får bestämma själv. T.ex. var hon ska bo och vilket efternamn hon ska ha.
 
Det har hänt sjukt mycket sedan 1950-talet förstås, så det är även himla intressant att se hur det var på den tiden. Att det egentligen inte är så länge sedan, men så mycket var så annorlunda. Bara att ringa ett telefonsamtal och få tag på den man ville prata med var ju ett helt projekt. Sen kunde de inte prata utan att de som satt i telefonväxeln hörde vad de sa. 
 
Serien är en av de dyraste tv-serierna någonsin. Varje avsnitt har en budget på 5 miljoner US-dollar! 
 
Jag måste ju även nämna kläderna. Vilka fantastiska kostymer Michele Clapton och Timothy Everest skapat! Så fina. Vill ha. 
 
 
Princess Margaret/Vanessa Kirby, Queen Elizabeth II/Claire Foy, Prince Philip/Matt Smith, Queen Mary/Eileen Atkins, Queen Elizabeth, the Queen Mother/Victoria Hamilton