Peaky Blinders

Peaky Blinders 
(2013-)
Skapad av: Steven Knight
Antal säsonger hittills: 3
Antal avsnitt hittills: 18
Skådespelare i urval:
 Thomas Shelby/Cillian Murphy
Arthur Shelby/Paul Anderson
John Shelby/Joe Cole
Polly Gray/Helen McCrory
Ada Shelby/Sophie Rundle
Finn Shelby/Alfie Evans-Meese/Harry Kirton
Grace Burgess/Annabelle Wallis
Chester Campbell/Sam Neill
Esme Shelby/Aimee-Ffion Edwards
Michael Gray/Finn Cole
 Alfie Solomons/Tom Hardy
May Carleton/Charlotte Riley
Lizzie Starke/Natasha O'Keeffe
Linda Shelby/Kate Phillips
  
Esme Shelby/Aimee-Ffion Edwards, John Shelby/Joe Cole, Ada Shelby/Sophie Rundle, Finn Shelby/Harry Kirton, Thomas Shelby/Cillian Murphy, Polly Gray/Helen McCrory, Michael Gray/Finn Cole, Arthur Shelby/Paul Anderson, Linda Shelby/Kate Phillips
 
 
Nu är det faktiskt nästan 3 månader sedan jag skrev ett blogginlägg om en serie. Det senaste var om Kings, som ni kan läsa här. Så nu kommer det första inlägget av massa planerade inlägg om serier. Peaky Blinders är en sjukt bra och extremt välgjord serie. Det finns bara 3 säsonger med sammanlagt 18 avsnitt, men det kommer komma minst 2 säsonger till. 
 
Serien är baserad på det verkliga Peaky Blinders-gänget som var baserade i  Birmingham, England, under sena 1800-talet och upp till 1920-talet. Den här serien börjar efter första världskriget och cirkulerar kring Thomas Shelby, spelad av Cillian Murphy, som är gängets ledare. Det är även mycket fokus på hans familj; hans syster samt tre bröder, och hans faster. 
 
Jag har alltid gillat Cillian Murphy, såklart. Men i denna serie är han verkligen helt strålande, så grym och man vill bara se mer. Tom Hardy är också helt fantastisk, såklart. Vet ingen annan skådespelare som kan göra så olika roller och kan göra så olika dialekter OCH röster, crazy. Toms riktiga fru, Charlotte Riley, är också med. Har bara sett henne i ett par produktioner, men hon är också bra. Det är inte första gången Cillian och Tom jobbar tillsammans, och det kommer inte bli den sista heller. Awesome. Härnäst ser jag fram emot "Dunkirk" (2017) där de båda kommer vara med, och Christopher Nolan som regisserar. Det är tredje filmen med den trion, så den kommer antagligen att vara helt amazing. De tidigare är såklart "Inception" (2010) och "The Dark Knight Rises" (2012). While on the subject, och för att jag har en tendens att sväva iväg när det handlar om saker jag är intresserad av; Cillian och Charlotte har förstås också medverkat i fantastiska "In the Heart of the Sea" (2015), fast de hade inga scener tillsammans där. Läs mitt inlägg om filmen här. Och Tom och Charlotte har såklart jobbat tillsammans i bästa Wuthering Heights (2009), vilket även var där de träffades och blev tillsammans. Läs mitt inlägg om miniserien och filmversionen här.
 
Tillbaka till Peaky Blinders då. Som sagt är det mest fokus på familjen, och man kommer inte speciellt nära de andra medlemmarna i gänget. Men det gör liksom inget, för då känns det som att man är ännu närmre familjen. Andra serier kan ju ha ganska många huvudpersoner och andra karaktärer som man ändå känner väl igen,  så den är lite speciell i det avseendet, speciellt eftersom att serien ändå heter Peaky Blinders. Så först trodde jag att det skulle vara mer som Sons of Anarchy, där man typ lär känna hela klubben.
 
Älskar hela konceptet på serien, tidsperioden, hur de pratar, kläderna... Vill ha fler sådana här serier, tips? Anyone? Dock har jag alltid så många serier på gång, men en bra serie är alltid värd att se. 
 
Sen måste jag också skriva att jag älskar musiken och introt. Det är inget vanligt serieintro, med en theme song och en opening sequence. Det är mer som vanliga filmintron, där avsnittet kickar igång och huvudpersonernas namn ploppar upp i bilden.