Passengers

Passengers
(2016)
Regissör: Morten Tyldum
Producenter: Neal H. Moritz, Stephen Hamel, Michael Maher & Ori Marmur
Manus: Jon Spaihts
Kompositör: Thomas Newman
Filmfotograf: Rodrigo Prieto
Budget: 110 miljoner US-dollar
Box office hittills: 294 miljoner US-dollar
Skådespelare i urval:
Jim Preston/Chris Pratt
Aurora Lane/Jennifer Lawrence
Arthur/Michael Sheen
Gus Mancuso/Laurence Fishburne
 
Oscarsnomineringar
Best Original Score
(Thomas Newman)
Best Production Design
(Guy Hendrix Dyas & Gene Serdena)
 
  
Jim Preston/Chris Pratt, Aurora Lane/Jennifer Lawrence
 
 
Next up av Oscarsnominerade filmer är "Passengers" (2016). För första gången önskar jag typ att jag hade sett trailern innan så kunde jag strunta i att se den här filmen. I princip allt är med i trailern. Fast storyn var ändå så klen så den var extremt förutsägbar trots att det enda jag visste om filmen var att den handlade om en man och en kvinna som befann sig på ett rymdskepp. Den får 5/10 av mig, nästan 4 dock. Det som gör att den får så pass högt ändå är tack vare Chris Pratt och Jennifer Lawrence, förstås, samt musiken och det rent visuella om hur allting såg ut. Himla snygg och intressant design. Jaja, den var ju inte nominerad för bästa manus.
 
Spoiler alert. Filmen handlar om ett rymdskepp, Avalon, som är på väg till en ny planet för att starta en ny koloni där. Resan dit ska ta 120 år så alla passagerare och besättning ligger i dvala i poddar. Men efter 30 år blir det något fel på Jim Prestons (Chris Pratt) pod så att han vaknar. Han är helt ensam i ett helt år innan han *surprise!!! or not* väcker Aurora Lane (Jennifer Lawrence). De blir kära i varandra *surprise!!!* och lever lyckliga i typ ett år. Sen får Aurora reda på vad Jim gjorde *surprise!!!*. Det händer en katastrof, de räddar hela skeppet och lever sedan lyckligt med varandra resten av sina liv. Skeppet kommer fram tillslut också. Det var inga sidestories eller några andra problem liksom. Så tråkig och klen story alltså! Hade ju varit intressant med typ flashbacks från deras tidigare liv och vad som motiverade dem att söka till Avalon. Eller någonting mer! Det var så många plot holes och frågor. Och för att vara ett sånt high tech-skepp så var det jäkligt dålig kvalitét på det, samt inga rutiner för om något skulle gå fel.
 
Tråkigt, för jag gillar ju sci-fi och rymdfilmer och sådär. Älskar både Jennifer och Chris. Har sett alla Jennifers filmer och denna hamnade långt ner i botten...
 
Jon Spaihts skrev manuset. Han skrev även manuset till "Doctor Strange" (2016), vilken var hur bra som helst! Men lite bättre förlaga innan där då. Thomas Newman skrev musiken. Han knep sin 14:e (FJORTONDE!) Oscarsnominering för denna film. Kan det bli hans tur att vinna i år? Svårt att säga då det är flera bra nominerade i den kategorin iår. Justin Hurwitz har väl stor chans för "La La Land" (2016) antar jag. 
 
Det var ju himla naivt av mig att inte tro att det skulle vara en kärleksstory. Va trött jag blir. Om det hade varit två män eller två kvinnor så hade det inte varit samma naturliga kärleksstory, då hade det säkert varit fokus på att de var just homosexuella. Fast jag vill ha fler filmer där homosexualiteten inte har fokus, utan att det är lika naturligt som hetero. Men varför kan det inte bara finnas fler filmer med en manlig och en kvinnlig huvudkaraktär och de inte blir kära i varandra. Heja Disney och deras senaste tre animerade filmer;  "Zootopia" (2016), "Finding Dory" (2016) och "Moana" (2016). Även om "Finding Dory" inte var bra någonstans så får den iallafall poäng på den fronten. 
 
Den klarar förstås inte Bechdel, men klarar ett omvänt utan problem.