Nocturnal Animals

Nocturnal Animals
(2016)
Regissör: Tom Ford
Producenter: Tom Ford & Robert Salerno
Manus: Tom Ford
Baserad på: Boken "Tony and Susan" (1993) av Austin Wright
Kompositör: Abel Korzeniowski
Filmfotograf: Seamus McGarvey
Budget: 22,5 miljoner US-dollar
Box office hittills: 29,3 miljoner US-dollar
Skådespelare i urval:
Susan Morrow/Amy Adams
Edward Sheffield/Tony Hastings/Jake Gyllenhaal
Bobby Andes/Michael Shannon
Ray Marcus/Aaron Taylor-Johnson
Hutton Morrow/Armie Hammer
Anne Sutton/Laura Linney
Laura Hastings/Isla Fisher
India Hastings/Ellie Bamber
Lou/Karl Glusman
Turk/Robert Aramayo
Sage Ross/Jena Malone
Alessia Holt/Andrea Riseborough
Carlos Holt/Michael Sheen
 
Oscarsnomineringar
Best Performance by an Actor in a Supporting Role
(Michael Shannon)
 
 
Whaaat, jag har precis sett en av 2016 års bästa filmer hittills! Den får 10/10 av mig på IMDb för den var perfekt. Om man kollar user reviews på IMDb så verkar det som att man antingen älskar eller hatar denna film. Om man hatar den så har man nog inte förstått det egentliga budskapet. Så enkel men så smart!
 
Detta är det spoilerfria inlägget om filmen, men jag kommer skriva ett mer detaljerat inlägg om filmen också. Denna film är verkligen en som man kan diskutera en massa kring. Andra filmer som är bra kan liksom vara toppenbra, och så är det med det. Det finns liksom inte så mycket mer att diskutera om dem eller spekulera i. Denna film var full av symboler och tolkningar. Den påminde om när jag läste en English literature-kurs; det fanns alltid så mycket att diskutera kring böckerna med symboler, teman och sådant. Så intressant och coolt! I love details.
 
Detta är alltså också en av de Oscarsnominerade filmerna. Dock fick den bara en nominering, men tycker att den borde ha fått för Best Adapted Screenplay istället för "Moonlight" (2016), Best Director istället för Barry Jenkins ("Moonlight") eller Kenneth Lonergan ("Manchester by the Sea") och att Aaron Taylor-Johnson borde fått en nominering för Best Supporting Actor istället för Mahershala Ali, som knappt var med i "Moonlight", än mindre var speciellt minnesvärd enligt mig, tyvärr.
 
Det är första gången på över 40 år som en skådespelare som vunnit en Golden Globe i Supporting Actor-kategorin inte blev nominerad för en Oscar. Så konstigt för Aaron var verkligen grym i denna film! Den var även nominerad för Best Director - Motion Picture (Tom Ford) samt Best Screenplay - Motion Picture (Tom Ford).
 
Den fick hela 9 BAFTA-nomineringar! Så tråkigt att den inte vann en enda. 
 
  
Tony Hastings/Jake Gyllenhaal 
 
 
 Susan Morrow/Amy Adams
 
 
Filmen handlar om Susan (Amy Adams), en rik kvinna som äger ett konstgalleri. Hon får en bok på posten från sin exmake Edward (Jake Gyllenhaal), tillägnad henne. Hon börjar läsa och blir väldigt fäst vid den råa thrillern. Mer behöver ni inte veta. 
 
En cool sak är att det är tre storylines i filmen. Sjukt bra skrivna och ihopvävda. Amy är med i två och Jake i två, och så är de båda alltså med i en tillsammans. Den första är nutid när Susan (Amy) får boken och läser den, parallellt med vad som pågår i hennes liv för tillfället med hennes jobb och hennes nuvarande make Hutton (Armie Hammer). Den andra storylinen är själva boken hon läser, där Jake spelar Tony Hastings, bokens huvudkaraktär. Den tredje storylinen är flashbacks från när Susan och Edward träffades och deras relation fram till skilsmässan.
 
Två av mina absoluta favoritskådespelare är med; Jake Gyllenhaal och Amy Adams. Jag vet att jag ofta säger att den och den är min favoritskådespelare. Men jag har ganska många som jag verkligen älskar, och det är ju naturligt att jag kollar på filmer med dem och därmed skriver om dem.Båda två är heeelt fantastiska i denna film. Två av förra årets bästa prestationer i en av förra årets bästa filmer, enligt mig.
 
Som tidigare nämnt är Aaron Taylor-Johnson också riktigt bra! Så intressant prestation, och lite läskig när man tänker på honom i andra filmer, som "Kick-Ass" (2010) och "Avengers: Age of Ultron" (2015). Michael Shannon knep den enda Oscarsnomineringen, och han var också sjukt bra! Så kul för honom! Han fick varken någon Golden Globe- eller BAFTA-nominering, så det är ju superhäftigt! Det är andra gången det händer, och detta är alltså hans andra Oscarsnominering. Den första var för fantastiskt bra "Revolutionary Road" (2008), där han alltså inte heller fick någon Golden Globe- eller BAFTA-nominering. Så ovanligt men coolt!
 
Kan inte fatta den relativt låga box office-siffran. Wtf liksom!? Manuset är outstanding och Tom Ford är inte "bara" en kläddesigner längre, utan även en fantastisk regissör och manusförfattare! I'm impressed. People, watch this movie!
 
Bobby Andes/Michael Shannon, Ray Marcus/Aaron Taylor-Johnson, Tony Hastings/Jake Gyllenhaal 
#1 - - Lina - The Movie Freak:

Den filmen är jag skeptisk inför, den verkar annorlunda men även tråkig och stillsam och stillsamma filmer är svåra om de är gjorda på fel sätt. Som du säger, antagligen älskar man nog den eller så gör man det inte och jag få se var jag står när jag tar mig tid att se den.

Svar: Okej, jag hoppas du gillar den om du väl kollar på den! :)
Sofie Lindberg