Lion

Lion
(2016)
Regissör: Garth Davis
Producenter: Iain Canning, Angie Fleder & Emile Sherman
Manus: Luke Davies
Baserad på: Boken "A Long Way Home" (2013) av Saroo Brierley & Larry Buttrose
Kompositörer: Hauschka & Dustin O'Halloran
Filmfotograf: Greig Fraser
Budget: 12 miljoner US-dollar
Box office hittills: 39 miljoner US-dollar
Skådespelare i urval:
Saroo Brierley/Dev Patel
Young Saroo/Sunny Pawar
Lucy/Rooney Mara
Sue Brierley/Nicole Kidman
John Brierley/Davud Wenham
Guddu Khan/Abhishek Bharate
Mantosh Brierley/Divian Ladwa
Kamla Munshi/Priyanka Bose
 
Oscarsnomineringar
Best Motion Picture of the Year
(Iain Canning, Angie Fleder & Emile Sherman)
Best Performance by an Actor in a Supporting Role
(Dev Patel)
Best Performance by an Actress in a Supporting Role
 (Nicole Kidman)
Best Writing, Adapted Screenplay
(Luke Davies)
Best Achievement in Cinematography
(Greg Fraser)
Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score
(Hauschka & Dustin O'Halloran)
 
 Sue Brierley/Nicole Kidman, John Brierley/David Wenham, Saroo/Sunny Pawar
 
 
Next up bland alla Oscarsinlägg är fantastiska "Lion" (2016), som är nominerad för hela 6 Oscars. Den fick 9/10 av mig. Anledningen till att den inte fick 10/10 är att filmen, liksom "Hacksaw Ridge" (2016), hade för lång prolog. Även här förstår jag väl att den ska hjälpa till att sätta stämningen i filmen, men den var alldeles för lång för min smak. 
 
"Lion" berättar den sanna historian om Saroo (Sunny Pawar/Dev Patel). Han föddes i Indien men kom bort från sin familj som femåring och adopterades av en australiensk familj (Nicole Kidman & David Wenham). Han fick en mycket bra uppväxt i Australien, men tänkte hela tiden på sin biologiska familj som måste vara utom sig av oro och funderan över vad som hände med honom. Efter 25 år i Australien bestämmer han sig för att söka rätt på sin biologiska familj och tar hjälp av Google Earth.  
 
 Lucy/Rooney Mara, Saroo Brierley/Dev Patel
 
 
Jag hade såklart inte kollat på någon trailer innan, och jag visste inte hur filmen i sig skulle vara uppbyggd eller vad den direkt skulle handla om. Jag visste typ det jag skrev här ovan. Man har ju alltid någon typ av bild av filmer, även om man inte vill ha det. Så denna film var väl egentligen ungefär precis vad jag hade förväntat mig. Men den var ändå sååå bra! Mycket sevärd och fantastiska skådespelarprestationer av Dev Patel och Nicole Kidman, välförtjänade Oscarsnomineringar där! Sunny Pawar var också riktigt duktig! Filmen klarar tyvärr inte Bechdel, men har bra representation av PoC (People of Color) förstås.
 
Och så måste jag ju säga ÄNTLIGEN en film där Nicole Kidman använder sin fantastiska australienska dialekt. Så fint! Älskar henne. Inte ens i bästa "Australia" (2008) är hon australienare. I den filmen är hon brittisk, och jag älskar hennes brittiska dialekt också. Men det är inte så ofta man kollar på filmer där de pratar med australiensk dialekt. Love it. 
 
Guddu Khan/Abhishek Bharate, Saroo/Sunny Pawar