19 augusti, Prag dag 4

Imorse blev det spa direkt efter frukosten. Skönt! Sen gjorde vi oss i ordning och så hade vi bestämt oss för att besöka Prags zoo. 
 
Vi beställde en taxi hos hotellets concierge, och då visade det sig att de hade egna privatchaufförer på hotellet, så vi kunde åka direkt. Det tog kanske 15-20 minuter dit. 
 
Generellt sett är jag emot  att man "spärrar in djur" för nöjes skull, alltså djurparker som mestadels är till för underhållning. Men om inte vissa djurparker fanns så skulle många, många arter vara helt utrotade i det vilda. Prags zoo är en sådan djurpark, alltså en som bidrar till forskning och genbanken.
 
Om inte djurparker hade haft olika individer av djurarter som håller på att dö ut eller har dött ut, så skulle inga nya individer kunna födas upp. De djurparker som aktivt sysslar med uppfödning i bevarandesyfte samarbetar med varandra så att det inte blir inavel. De har koll på de olika individerna och deras stamböcker, så det är viktigt och bra om fler djurparker hjälps åt. Djurparker som denna i Prag är en viktig del i bevarandearbetet för många arter. Tråkigt att det ska behöva finnas förstås, men bra att de finns.
 
Anledningen till att djur dör ut i det vilda är till allra, allra största del p.g.a. människor. Skogar skövlas och djurens naturliga levnadsområden förstörs för att göra plats till fabriker, bostäder, odlingar för mat till djur inom köttindustrin, och annat. Det pågår även tjuvjakt för att få tag på pälsen, skelettet eller andra delar som sedan säljs som mediciner (hur jälva dum i huvudet får man vara!?), smycken, troféer eller andra prydnader. 
 
Djurparker kan syssla med både ex-situ conservation, vilket är när man föder upp dem i bevarandesyfte, samt in-situ conservation, vilket är när man hjälper till att skydda de vilda djuren i deras naturliga miljö. Prags djurpark gör båda. I flera av deras projekt så kombinerar de båda dessa då de uppfödda djuren släpps ut i det vilda.
 
De största projekten de har på djurparken här i Prag är först och främst Przewalskihästar, gorillor och gavialer. Prags djurpark har spelat en stor och avgörande roll i dessa arters överlevnad. Amazing. Sen har de flera bevarandeprojekt för massa olika fåglar, jordekorrar, ormar, ödlor samt ett stort arbete mot palmolja - de vill istället främja hållbar palmolja. 
 
Przewalskihästar är den sista överlevande vilda hästrasen, och de dog ut i det vilda på 1970-talet. De överlevde enbart p.g.a. djurparker som hade individer och föddde upp flera. Prags zoo var den viktigaste delen i detta eftersom de 1959 utsågs till att ha hand om den internationella stamboken för arten. De har fött upp över 200 föl och hjälpt till att släppa ut dem i det vilda. De har fortsatt att hålla koll på individerna som nu är vilda för att vara säkra på att de mår bra. De släpper ut nya individer på samma områden, så att det inte blir inavel bland de hästar som rör sig i de områdena. Dessutom förser de hästarna med extra mat under de tuffa vintermånaderna. 
 
Här kan ni läsa mer om arbetet som Prags djurpark bedriver.
 
Vidare så tycker jag att det är viktigt och bra att barn får se djur i verkligheten för att lära sig mer om dem och respektera dem. Då det är svårt att komma djur nära i det vilda, och därmed svårt att alltså se djur överhuvudtaget som inte är husdjur, så är det därför bra med djurparker i  den bemärkelsen.
 
Alla djur verkade må bra, i.e. de låg inte bara helt stilla eller bara gick fram och tillbaka, som de kan göra om de mår dåligt. De gick omkring överallt och "utforskade" och kollade läget liksom. Pälsen var fin och de umgicks med varandra, samt höll på och "försökte para sig" vilket de inte hade gjort om de mådde dåligt. Dessutom hade ju flera av djuren fått ungar, vilket är svårt i fångenskap annars. Ingen såg undernärd ut heller.
 
Detta var den allra finaste djurpark jag någonsin har sett, eller ja, tillsammans med Nordens Ark. Dock har jag inte besökt jättemånga djurparker utomlands då vi ofta brukar hoppa över det då de flesta inte verkar vara speciellt bra. Anyway, denna djurpark hade stora, fina och naturliga inhägnader med väldigt mycket plats så att djuren kunde gå undan. Det var inte alltid man såg djuren alls, och det är ju bra! De hade väldigt anpassade inhägnader beroende av vilket djur det gällde, t.ex. bergsgetterna hade verkligen en jättestor och brant riktig bergsvägg. Det var porlande bäckar och vattenfall i flera inhägnader, och riktiga träd även inomhus. Alla djur hade möjlighet att vara både utomhus och inomhus och kunde gå fram och tillbaka som de ville. Så många inhägnader var uppbyggda som utomhusinhägnader runt ett stort, runt hus och inne i huset så var deras inomhusinhägnader och så kunde besökarna gå både runt på utsidan och insidan. Den enda art som inte hade en jättebra inhägnad var korparna. Hade gärna sett att de fått en högre inhägnad så de kunde flyga ordentligt. Denna var väl acceptabel, men såg lite liten ut. 
 
Sen var själva layouten på hela djurparken fantastiskt fin och välunderhållen. Trevliga gångvägar och så fina miljöer överallt. Sen hade alla djur en stor skylt med mycket information om arten samt information om vad just denna djurpark har gjort för arten och hur man kan hjälpa till för den arten, samt vilka som har adopterat de individer som djurparken har o.s.v. Det fanns även skyltar vid ovanliga växter med namn på växten eller trädet. 
 
Enligt väderprognosen skulle det vara sämre väder idag, och t.o.m. regna lite. Det var också därför vi ville besöka djurparken idag, för djur är ju mer aktiva när det inte är så varmt. Som tur var så regnade det ingenting, och det var fortfarande fint och en hel del sol, men temperaturen låg kring 20 grader. Så skönt! Verkligen tur vi hade. De allra flesta djuren vi såg var väldigt aktiva, så kul!
 
På kvällen besökte vi hotellets spa igen, för sista gången. Tråkigt! Kan verkligen rekommendera detta hotell alltså. Sen senare så gick vi en långpromenad för att fota lite vid floden. Mysig kväll!