28 april, Peking dag 1

Yes, internet verkar fungera! En del sidor som krånglar och trögt att ladda upp bilder, men det fungerar! 

Imorse gick vi upp strax innan 5 och fixade och packade ner det sista. Varför känns det alltid som att man glömmer saker när man åker ifrån hotellrum? Taxin kom och hämtade oss 6:30. Det var fint väder så vi fick en sista fin blick över Tokyo då vi åkte på motorvägen i utkanten av staden. Jag vill verkligen åka dit igen! Men skulle också vara sjukt intressant att se andra städer och mer natur i Japan. 

Som jag tidigdre har skrivit så är de ofta överbemmanade på alla ställen här. Vissa ställen förstår man väl. T.ex. är det ofta mycket personal på restauranger och många som inte har nåt att göra och bara står där på rad. Men det kan  ju faktiskt komma värsta folkströmmen eller så kanske det är en stor bokning snart. Samma i affärer där det är många expediter. Men måste det stå 3 personer på vägen nedför rulltrapporna i köpcentrum och "visa en vägen" till nästa rulltrappa som är 2 meter bort!? Självklart är det supertrevligt och de är alltid så vänliga och glada. Men ändå, skumt! Speciellt när de inte tar emot dricks. Idag på flygplatsen i en tax free-butik stod det 2 butiksmedarbetare som höll upp skyltar om var kön till kassan började! I Sverige får man väl liksom klura ut det själv, det var liksom en helt vanlig kö till en helt vanlig kassa. Inte typ som Whole Foods Market i USA där de har kösystem och blinkande lampor i olika färger till olika kassor. Vid alla turistattraktioner står det massa personal och bara typ "hänger". Antar att de kanske är någon typ av säkerhetsvakter men de är inte som vakter i vissa länder i Europa och USA som har vapen på sig. På museum är det ju vakter som får bara sitta och hålla koll, men det förstår man ju för så är det ju överallt. Men i typ parker och vid hissar står det alltid så många uniformerade personer och bara typ... Står där. Det är jättebra att de har koll på allting och ser till att alla kommer rätt och hittar, och det är superbra att många har en sysselsättning. Men bara så annorlunda mot Sverige! 

Jag tog en åksjuketablett innan vi klev på planet, däckade så fort vi började rulla och vaknade till nån timme senare. Då kollade jag igenom vilka filmer som fanns. De hade massor utav nya filmer, men jag bestämde mig för "En Man som heter Ove" (2015) då jag faktiskt inte sett den än (trots dess 2 Oscarsnomineringar). Den skulle ju vara bra, har jag hört! Den var underhållande hela tiden och kändes inte tråkig, men lite halvseg i första halvan ändå. I det stora hela var den väldigt bra, och jag grät en liten skvätt. Dock var en del skådisar faktiskt inte bra nånstans, tyvärr. Men mycket sevärd ändå! 

Vi åkte taxi från flygplatsen till hotellet. Det var typ 3 mil och kostade 360:-, så lätt värt det. Trafiken verkar vara lite crazy här. Vi tyckte ju att den var så fantastisk i Tokyo; lugn och inget tutande och alla följde reglerna. Inga buckliga bilar och alla stannade när man ville gå över gatan, även om det inte var ett övergångsställe där. Här i Peking har jag redan sett många buckliga bilar och t.o.m. en krock. Alltså inte själva krocken i sig men måste ha varit strax efteråt, för de stod och skrek på varandra. En taxibil som hade kört in i en fräsig Audi bakifrån. Taxibilens motorhuv var helt söndermosad. 

Vår taxichaufför hade inte bältet på sig, tutade på andra bilister, bytte fil lite hur som helst och trängde sig före. Han gjorde dessutom flera omkörningar på insidan, i vägrenen, förbi lastbilar och bussar. Men lugn nu mamma (som jag vet läser, hihi), vi kom oskadda till hotellet! 

De kom och hämtade vårt bagage direkt från taxin och körde upp det på rummet. Vi bor på 7'e våningen och har utsikt ner över innergården. Det är som ett torg med glastak, tydligen ett av de allra största inhomhustorgen i Asien. Himla fint är det iallafall! Det finns en bar, en restaurang och flera fina butiker där. Alltså inte turistbutiker utan fina, "riktiga" butiker som bara hör till hotellet. Lobbyn var också riktigt fin. Hissarna är i glas så man har hela tiden utsikt över torget. Så fint utformat! Hotellet (Sunworld Dynasty) är tydligen 5-stjärnigt, inte 4,5 som jag skrev tidigare. Sen finns det tydligen tennisplan och basketplan och massa konferensrum och en stor föreläsningssal. Finns en till restaurang på andra våningen, samt ett spelrum. Och spa och gym som jag har berättat om tidigare. 

Rummet är större än det vi hade i Tokyo, men det i Tokyo var ju ganska litet när man har 4 resväskor. Här får vi plats utan problem. Och man får gratis vattenflaskor. Yes! Haha. Så tråkigt att man inte kan dricka vattnet på de flesta ställen utomlands. Ibland för att det faktiskt rekommenderas att inte göra det, men oftast för att det inte alls är gott. Dock verkar det vara ganska lyhört mellan rummen då vi har hört när våra grannar har öppnat och stängt sin dörr (typ 10 gånger på lika många minuter). Och även hört typ när de pratar. Drygt. 

Vi kom till hotellet vid typ 14:30 tror jag. Vi packade upp och fixade lite. Sen gick vi en kort sväng på gatan utanför, en av de största i stan, Wangfujing. Vi köpte lite snacks och sådant, och Andreas kompletterade hotellets minibar med lite whiskey och öl.

Sen besökte vi hotellets spa. Så nice med spa på hotellet alltså. Det bästa spahotellet jag bott på är the Thief i Oslo. Kan verkligen rekommendera det! Plus att maten (både middag och frukost) var heeelt amazing. Sen andra spahotell jag bott på är Crowne Plaza i Zürich och Wellton i Riga. Detta är nog tyvärr det tråkigaste av dem. Det finns ett fint gym och en stor, fin pool och massa relaxstolar. Sen bastu och ångbastu, men inget mer. Vi kan inte basta tillsammans för de är i omklädningsrummen, så det är ju tråkig. Allting är fint och så, så jag är absolut nöjd! Skönt att bara ligga och läsa vid poolen liksom. Det finns även en skönhetssalong och massa behandlingsrum om man vill ha massage eller något. 

Förresten, man fick verkligen skönaste tofflorna här på rummet. Och en badrock. I Tokyo fick vi också tofflor men inte lika sköna, och en mysig pyjamas. 

På kvällen käkade vi middagsbuffé i restaurangen på torget här på hotellet. Som jag har skrivit tidigare så vill vi försöka äta på hotellet minst en gång när vi är på semester. Det har faktiskt alltid varit bra mat på alla hotell vi ätit på hittills. Buffén var riktigt, riktigt bra! Annars kan ju bufféer bli för "slafsiga" och typ massa grejer men inget är egentligen speciellt gott. Den var typ hur stor som helst. Det fanns verkligen allt; sushi, massa fisk och skaldjur, massa tillbehör och sallader och goda bröd. Sen olika pastasorter, olika grytor, dumplings, massa efterrätter, jättemånga olika sorters färsk frukt och massa olika drycker, även vin. Allting var väldigt fint och fräscht! Vi började med skaldjur och sushi till förrätt. Sushin var vegetarisk och supergod, sen fanns det flera olika sorters råa fiskbitar också. Jag tog inget men Andreas sa att det var gott. Sen tog vi lite varmrätt. Det fanns hur många olika sorters grillade grönsaker med olika typer av kryddningar, så min tallrik bestod typ mest av det. Så gott! Provade även en del av varmrätterna och allt var gott förutom nån typ av bulle med nå grönt grejs inuti. Är inte kinkig annars alls, men den var verkligen inte god. Sen tog jag dessert. Var ju tvungen att prova massa olika. Ooops. Men det var faktiskt en liten tallrik, ser nu på bilden att det kanske ser ut som en lika stor tallrik som jag tog maten på. Men de flesta desserter var skurna i små munsbitar. Perfekt, då kan man prova många! 

Är så excited inför hotellets frukost nu imorgon! 

Det var över 30 grader när vi landade så det är varmare här än i Tokyo. Nice, men jobbigt. Hoppas man får lite färg! Regnmolnet som var med på prognosen här om dagen har försvunnit nu, så får väl se. Den dagen ska det "bara" vara 26 grader nu. 

Nu har jag officiellt besökt 30 olika länder! Dock inklusive Sverige och Vietnam. Men det är 31 med Kina, som jag ju inte har besökt "klart" än. Jag är ju adopterad från Vietnam, och besökte även landet igen när vi hämtade min syster. Då var jag 2,5 år så kommer inte ihåg så mycket. Men innan året är slut kommer jag att ha besökt åtminstone 1 land till hoppas jag, nämligen Slovakien då jag och Frida ska till Wien i Österrike. Vi har redan varit i Österrike ett par gånger då vi bilat till både Italien (2002) och Kroatien (2004) med familjen. Men då turistade vi ju inte så mycket i Österrike, så det ska bli jättespännande att besöka Wien! Och så ska vi förhoppningsvis kunna åka över till Slovakiens huvudstad, Bratislava, någon dag!  

Här kommer lite bilder från dagen. Spana in väderprognosen längst ner. Snöar det fortfarande i Sverige, eller!? Hihi. Är fortfarande irriterad över att bilderna blir gulaktiga och grådassiga här i bloggen. Maten ser så tråkig ut.