25 april, Tokyo dag 6

Fy vad fort dagarna går. Så tråkigt! Men, men... Så är det. 
 
Idag hade vi en helt fantastisk dag! Superfint väder hela dagen, runt 20 grader och strålande sol med ett fåtal moln då och då. Vi hann se och göra ganska mycket också! 
 
Efter frukosten så traskade vi till ett tempel här i närheten som heter Tsukiji Hongan-ji. Det var himla fint och intressant att se! Sen besökte vi en helt underbart mysig park som heter Hamarikyju. Så himla fin alltså! Verkligen en grön oas mitt i staden. 
 
Till lunch så hittade vi en fin sushi-restaurang. Det måste vi ju bara äta här, antar jag... Andreas gillar sushi men jag äter alltid vegetarisk sushi när jag äter det i Sverige. Men nu fanns faktiskt inte det, så fick bli typ en "sushi-sallad". Den var helt okej, väldigt fin och fräsch iallafall, men rå fisk är verkligen inte min grej. 
 
Sen besökte vi Tokyo Metropolitan Shiba Park och kikade in i ett stort och pampigt tempel som heter Zojo-ji. Vi promenerade även förbi Tokyo Tower, vilket är Japans näst högsta byggnadskonstruktion med sina 333 meter. Designen är inspirerad från La Tour Eiffel i Paris, men Tokyo Tower är 11 meter högre. 
 
Sen tog vi tunnelbanan till Harajuku för att besöka den kända gatan Takeshita. Helt crazy gågata alltså! Så många annorlunda affärer och spännande matställen. Helt fullpackad med folk och många hade lite alternativa stilar. Jag köpte en crepe på Marion Crepes, ett av de mest kända av alla crepeställena. Det var lite kö men så värt det. Det var färska jordgubbar, grädde, chokladglass och chokladsås. Inte så avancerat egentligen men sååå gott! 
 
Det växer så fina blommor här, både vilt och i rabatter. Så färgglatt! Det är verkligen träd, buskar och rabatter på flera ställen i stan. Så fint. I många storstäder, t.ex. New York, så är det ju typ bara glas och betong, inget grönt på flera kvarter. 
 
Vi åkte förbi Shibuya och kollade på övergångstället igen. Fascinerande så otroligt mycket folk det är! Sekunden när alla börjar gå över, precis när bilarna har slutat åka och det är helt tomt, det är liksom så coolt att se hur hela massor bara flyttar sig från olika sidor av vägen och sen möts i mitten och sen tar sig över. 
 
Överlag har de bra och enkla system för att underlätta framkomligheten, speciellt på tåg, metro och tunnelbanorna. Trapporna och gångarna är uppdelade så att man alltid går på vänster sida (de har ju vänstertrafik här). Det är inte avspärrat eller några staket emellan, bara pilar i golvet och på trappstegen. Sen står man förstås på vänster sida i rulltrapporna så att folk som har bråttom kan springa på högra sidan. Sen är det markeringar på marken där man går på och av tågen. Så de som står och väntar står i kö i linjer och då formas en gång i mitten så att folk kan kliva av tåget. Så enkelt och smidigt, men det är klart att de måste göra något sådant här. Det skulle ju inte funka om alla sprang åt olika håll och krockade i trapporna eller gångarna, tänk vilken tid det skulle ta att komma fram. Och alla följer liksom detta system också.
 
För övrigt så är många tåg-, tunnelbane- och metrostationer som är så himla fina med butiker och massa fina restauranger. Alltså som riktiga köpcentrum. Inte alls sjabbiga eller billiga ställen liksom. Så det är en hel stad under staden nästan. Men det är klart, med 37 miljoner invånare och alla turister så bygger de väl både på höjden och under marken. Typ alla byggnader längs gatorna är jättehöga, även de på smågator. Sån skillnad mot lilla Västerås med Skrapan, typ. 
 
På kvällen åkte vi till ett område som heter Shinjuku. Crazy vad mycket tv-skärmar, neonskyltar, färger, ljud och ljus det är överallt! Det är liksom område efter område med höga skyskrapor och så himla mycket blinkande skyltar och grejer. Aldrig varit med om liknande. Times Square i New York är förstås helt fantastiskt, men det bleknar i jämförelse med denna stad! (Men det är förstås mer fantastiskt på Times Square då det är så många skyltar om musikaler, hihi). 
 
Anledningen till att vi åkte till Shinjuku var för att vi skulle besöka Samurai Museum. Det var ganska litet men himla fint och intressant! Så häftiga kostymer och vapen, riktigt detaljerade och allting var original. Vi tog en guidad tur på en timme. Killen var inte så bra på engelska men han snackade på non stop och var jätterolig och trevlig! Det var jättekul. Intressant att producenterna till Star Wars-filmfranchisen fått mycket inspiration från samurajerna och Japan! Det visste jag inte. Bl.a. är Darth Vaders kostym inspirerad av en av de mest kända samurajerna, och både Obi-Wan Kenobi och Jedi härstammar från japanska ord. Kul! 
 
Vi traskade omkring i området efteråt och käkade middag och sådär. Sen besökte vi Shibuya igen för att se det i mörker, när alla skyltar och skärmar verkligen lyste upp ordentligt! Amazing. Vill inte åka härifrån! 
 
Det blev över 26 000 steg idag. Nu börjar det kännas lite i fötterna. Vi båda går ju flera, flera tusen steg varje dag på jobbet förstås. Men det är inte riktigt samma sak, och dessutom har man ju bättre skor på jobbet.