Beauty and the Beast

Beauty and the Beast
(1991)
Regissörer: Gary Trousdale & Kirk Wise
Producent: Don Hahn
Manus: Linda Woolverton
Baserad på: Boken "Beauty and the Beast" (1740) av Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve
Kompositör: Alan Menken
Budget: 25 miljoner US-dollar
Box office: 425 miljoner US-dollar
Röstskådespelare i urval: 
Belle/Paige O'Hara
Beast/Robby Benson
Gaston/Richard White
Maurice/Rex Everhart
Lumière/Jerry Orbach
Cogsworth/David Ogden Stiers
Mrs. Potts/Angela Lansbury
Chip/Bradley Michael Pierce 
 
 
"Beauty and the Beast" (1991) är en av Walt Disney Pictures mest välkända filmer. Det är den fjärde mest inkomtbringande filmen någonsin av de traditionellt animerade filmerna från Disney. Det är inte min personliga Disney-favorit, men den är ju fruktansvärt bra. Nu menar jag kanske inte storyn i sig, som för övrigt är baserad på boken med samma namn som är nästan 300 år gammal. Jag menar hur filmen är skriven, regisserad och animerad. Den är otroligt vackert gjord, och storyn har ett bra tempo.
 
Storyn är väl helt okej. Dock tycker jag att det skulle varit mer fokus på att the Beast skulle lära sig att älska någon annan, och då egentligen mest beroende på hur den personen såg ut inuti, inte utanpå. Nu föll ju konceptet lite när Belle faktiskt är så vacker. Det är mer fokus på att Belle ska bli kär i honom, än tvärtom. Tråkigt. 
 
Filmen är den första animerade film som blev nominerad till en Oscar för Best Picture, och ända tills "Up" (2009) nominerades i den kategorin 18 år senare så var "Beauty and the Beast" den enda animerade filmen i den kategorin. Den fick ytterligare 5 Oscarsnomineringar, varav den vann 2. Av de 5 nominerade låtarna i kategorin Best Music, Original Song det året så var 3 av dem från "Beauty and the Beast". Alan Menken vann en Oscar för Best Music, Original Score, och sen vann han och Howard Ashman en Oscar för låten "Beauty and the Beast". Alan skrev alltså musiken, och Howard skrev texten. Tyvärr gick Howard bort innan filmen hade premiär. Alan tog emot sin Oscar, och Howards partner Bill Lauch tog emot Howards. Deras tacktal var mycket fint. 
 
Året efter fick Howard Ashman sin sista och sjunde Oscarsnominering för sitt jobb med låten "Friend Like Me" i "Aladdin" (1992). Tidigare hade han vunnit en Oscar för låten "Under the Sea" i "The Little Mermaid" (1989). Han var bara 40 år när han gick bort i AIDS, och "Beauty and the Beast" är tillägnad honom. Efter the end credits i filmen så står det "To our friend, Howard, who gave a mermaid her voice and a beast his soul, we will be forever grateful. Howard Ashman 1950-1991". Så fint och sorgligt. 
 
"Beauty and the Beast" är en riktig musikalfilm, såklart. Typ en tredjedel av filmen består av sånger där karaktärerna sjunger, och det är bara några få minuter av filmen som inte har någon musik alls. Personligen har jag ju oftast svårt för filmer där de sjunger bara för att sjunga, alltså där det egentligen inte händer så mycket. Jag har inte problem med musikalfilmer som "Les Misérables" (2012) eller "The Phantom of the Opera" (2004), för där skildras handlingen på ett annat sätt genom sångerna. Men i animerade filmer blir det lätt att sångerna egentligen inte tillför något till handlingen. Med det sagt så betyder det ju inte att sångerna är dåliga, tvärtom. Disneyfilmer har oftast de allra bästa filmsångerna. Det är väldigt ofta bra låtar i sig, men ibland känns det som att jag gärna hade sett mera story i dem. Men sen får man såklart tänka på att filmerna främst är för barn, och sångerna ska väl vara med för att barnen inte ska behöva koncentrera sig hela tiden och för att det ska bli lite roligt och lättsamt.
 
Låten "Beauty and the Beast" är ju för övrigt en av de vackraste låtarna från någon Disneyfilm tycker jag. Kul att Angela Lansbury (Mrs. Potts) sjunger själv i filmen! Älskar att det inte är en "perfekt" sångröst. Annars brukar ju Disneyfilmer ha andra som sjunger än de som gör rösterna till karaktärerna.

"Beauty and the Beast" klarar precis Bechdeltestet. Det är tack vare en ytterst kort konversation mellan Belle och Mrs. Potts. Dock är det lite tveksamt, då den indirekt handlar om Belles situation som orsakades av Beast, och Belles far nämns också. Så egentligen klarar den nog inte Bechdeltestet. Det är bra mycket fler manliga karaktärer i filmen, och bara fyra kvinnliga varav två av dem har väldigt få repliker. Men däremot får man inte reda på vad Beasts riktiga namn är!
 
För övrigt så har jag jobbat väldigt länge på en topplista över mina personliga favoriter när det gäller animerade Disney-filmer. Det är mycket svårare än vad jag trodde. Det är ju SÅ många som är bra. Kanske får dela upp listan i traditionellt animerade och datoranimerade åtminstone. Jag vill även göra en topplista över mina favoritsånger från animerade filmer. Men det finns ju också bara så himla många...
 
"Beauty and the Beast" får en live-action remake snart, regisserad av Bill Condon. Den är beräknad att ha premiär i mars nästa år, och Emma Watson spelar huvudrollen som Belle. Dan Stevens ska gestalta the Beast, och Luke Evans spelar Gaston. Andra live-action remakes av Disneyfilmer är t.ex. "Alice in Wonderland" (2010), "Cinderella" (2015) och "The Jungle Book" (2016). Och på ett sätt kanske även "Maleficent" (2014) räknas.
 
Nedan är några av de otroligt vackra scenerna i filmen. Slottet är ju extremt fint och detaljerat gjort. Älskar trädgården och glasfönstrena. Tydligen ska flera av tavlorna på väggarna i slottet vara versioner av målningar av Rembrandt och Goya.
  
#1 - - Katja:

Nostalgi!! Längesen man såg denna film, måste se den 😉

Svar: Ja det bör du göra :D Jag kollade om den för ett litet tag sen.
Sofie Lindberg