24 augusti, Kreta dag 3

Idag var Frida ledig så hon hängde med på dagens roadtrip. Det bar iväg till Matala som ligger på Kretas södra sida, ungefär på mitten av ön. Det är så himla fint att åka bil på Kreta. Är ju inget fan av bilåkande egentligen, och klart att det är jobbigt med alla småvägar. Men det är ändå häftigt att åka högt uppe bland bergen och spana ner på havet.

Stranden i Matala hade inte lika finkornig sand som vår lokala strand, eller som Elafonisi. Och det vågade en del så vattnet var inte lika genomskinligt heller. Det var en del stora stenar på botten, men som tur är så var de slätslipade. Stranden var ändå helt okej, men ingen paradisstrand direkt. Men anledningen till att vi åkte dit var grottorna av sandsten som ligger precis vid stranden. De var från början en romersk begravningsplats så i typ alla hålrum i klippan så var det gravplatser. Under 1970-talet bodde det tydligen hippies där. Det var intressant att se ändå, men ganska svårt att gå där för marken var väldigt ojämn och det var massa lösa stenar och inga riktiga gångstigar. Så det var ordentliga nivåskillnader och branta sluttningar överallt.

Så jag och pappa spanade in grottorna, och så badade vi lite. Hann inte sola så mycket alls idag. Vi käkade lunch på en restaurang precis på stranden. Jag tog grillade räkor och grekisk sallad.

Sen hoppade vi in i bilen igen och åkte mot Preveli. Det är en strand med massa palmer och en sötvattensflod som kommer från bergen och mynnar ut i havet. Vi var där för 10 år sedan, och jag kommer precis ihåg hur det såg ut och massa saker längs vägen, som t.ex. en restaurang som vi stannade och käkade glass på, och en utsiktsplats mitt bland bergen som vi stannade och fotade på. Det är dock massa småvägar hit och dit huller om buller så vi kom ändå fel och hamnade på en parkering liksom ovanför stranden så man var tvungen att gå superlångt nedför trappor. Så vi badade aldrig för det började bli sent och vi hade ju en bra bit hem. Tog lite foton för det var helt fantastiskt utsikt iallafall!

I bilfärden påväg hem så åkte vi mot solen typ hela tiden så vi såg typ solnedgången. Superfint! Den går ned strax efter 20, och innan 21 är det kolsvart ute.

Förresten, Frida brukar få färska grönsaker från trädgården av husägaren. Så himla gott. Inget slår ju medelhavssolmogna babyplommontomater! Älskar vanliga babyplommontomater, men dessa är helt underbara.