Big Hero 6

 
"Big Hero 6" (2014) vann en Oscar för Best Animated Feature och det är verkligen välförtjänt! Den är regisserad av Don Hall och Chris Williams, producerad av Walt Disney Animation Studios och är baserad på serietidningarna från Marvel Comics. Kan vara en av de bästa superhjältefilmerna jag sett. Den är verkligen perfekt. Jag älskar ju Marvel och DC, men det finns flera småsaker i många av de filmerna som inte känns helt 100 för mig. "Big Hero 6" kändes 100 nästan hela tiden. Visst, om det hade varit en live-action film istället för animerad så hade en del frågetecken och plot holes kanske uppstått, men det är också det som kan vara skönt med animerat ibland. Den är rolig utan att vara barnsligt fånig, den är välskriven och smart, mörk och faktiskt lite läskig för att ändå vara en barnfilm. Den har minnesvärda och starka karaktärer, och är riktigt rörande. 
 
 
"Big Hero 6" handlar om Hiro Hamada, en 14-årig kille som är ett tekniskt geni. Han formar ett starkt band med roboten Baymax, och tillsammans teamar de upp med fyra kompisar för att stoppa en galen tjuv som härjar i staden. Gruppen tränar för att bli superhjältar för att kunna avslöja skurken och ta reda på vad hen är ute efter.
 
Den är otroligt snyggt gjord. Så detaljrik! Arkitekturen är helt amazing. Den fiktiva staden San Fransokyo är riktigt vacker. Det är som en inte-alltför-långt-borta framtidsversion av en blandning av San Francisco och Tokyo. Se bilder nedan, så coolt. Jag vill typ åka dit.
 
Stan Lee (f.d. ordförande och chef över Marvel Comics, och medskaparen till många superhjältar, som t.ex. X-Men, Iron Man, Hulk, Spider-Man, Thor & Fantastic Four) gör ju cameos i typ alla MCU- (Marvel Cinematic Universe) filmer, och "Big Hero 6" är inget undantag. Den är först lite mer tricky att se, men jag är stolt som faktiskt såg det utan att ens förvänta mig att han skulle vara med eftersom det är en animerad film. Men nog tyckte jag allt att det var Stan som skymtade i familjeporträttet i Freds hus! Och japp, mycket riktigt i den obligatoriska Marvel post-credit scenen så är det Stan Lee som gör rösten till Freds pappa, och hans karaktär ser ut som honom.
 
"Big Hero 6" är en typisk superhjältefilm (SPOILER ALERT!!!) med en smart outside-kid med döda föräldrar som blir en superhjälte för att omgivningen och omständigheterna kräver det. En villain som var god från början men lät personliga tragedier (ofta familjerelaterade eller fysiska deformationer) göra personen i fråga riktigt ond. Detta känns igen mer eller mindre i bl.a. Batman, Superman, Wolverine, Iron Man, Captain America, Spider-Man... För tillfället kan jag nog bara komma på Thor som inte alls växte upp som en smart, udda pojke med döda föräldrar. Däremot stämmer delen om villain in i Thor-franchisen.